matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Mika:
1
Ile wynoszą pierwiastki tego równania
√
{x
3
}/{3−4x}
−
=
√
x
2
√
x
15 sie 20:56
Eta:
x
3
Założenie: x>0 i
>0 i x ≠3/4
3−4x
......... założ:
x∊(0,3/4)
x
3
1
√
=
√
x
+
|
2
( bo obydwie strony są dodatnie
3−4x
2
√
x
x
3
1
= x+1+
3−4x
4x
x
3
4x
2
+4x+1
=
3−4x
4x
4x
4
+16x
3
+4x
2
−8x−3=0 (2x
2
−1)(2x
2
+8x+3)=0 dalej już powinnaś sobie poradzić ........... po uwzględnieniu założenia :
√
2
√
10
Odp:x=
v x= 2−
2
2
15 sie 21:53