Ciągi, ostatnie..
Ona147: Wyznacz wyraz pierwszy, różnicę oraz wzór ogólny ciągu arytmetycznego mając dane:
a5= 7
a11= −17
Oblicz sumę początkowych 15 wyrazów tego ciągu.
15 sie 20:24
Eta:
a
11 = a
5 +6r ⇒ 6r= a
11−a
5 ⇒ r=−4
a
n= a
5+(n−5)*r
a
n= 7+(n−5)*(−4) ⇒
an=−4n+27
a
1= −4*1+27 =... a
15= −4*15+27 = ...
dokończ obliczenia
15 sie 20:31
Ona147: a1= 31
a15=87
S15=885
?
15 sie 20:40
Eta:
Niestety źle policzyłaś
a
1= −4+27=
23 a
15= −60+27=
−33
| | 23−33 | |
S15= |
| *15= −5*15 = −75 |
| | 2 | |
15 sie 21:32
Ona147: Kocham siebie za takie durne błędy..
15 sie 23:01
Eta:
15 sie 23:05