Ciągi
Ona147: Wyznacz te wartości x dla których liczby 2x + 3, x + 4, 3x − 5 tworzą ciąg arytmetyczny.
15 sie 19:18
15 sie 19:21
Ona147: Dlaczego tak jeśli mogę wiedzieć?
15 sie 19:30
maciu: poniewaz x+4 jest wyrazem srodkowym,a z definicji ciągu dwa skrajne podzielic na dwa towrza
srodkowy
15 sie 19:34
Jack:
ciag arytmetyczny to dodanie tzw. roznicy
wiec powiedzmy, ze mamy a
1
potem mamy a
2 = a
1 + r
potem a
3 = a
1+2r albo mozna to zapisac jako a
2 + r
zatem mamy a
1, a
2, a
3 ktore odpowiadaja a
1 , a
1 + r, a
1 + 2r
wiec widzimy, ze jesli dodamy wyrazy pierwszy i ostatni to otrzymujemy to samo co 2 razy drugi.
a
1 + a
1 + 2r = 2a
1 + 2r czyli to samo co (a
1 +r) * 2
zatem zachodzi rownosc
2 * srodkowy = suma tych po bokach
| | suma po bokach | |
jesli podzielimy przez 2 to mamy : srodkowy = |
| |
| | 2 | |
zatem to co napisal 6latek.
15 sie 19:35
Ona147: O jejku, mój mózg tego nie ogarnia..
15 sie 19:41
maciu: nie tylko twój
15 sie 19:44
Jack: jejku jejku ale to jest chyba jedyna rzecz ktora musisz wiedziec z arytmetycznego...
15 sie 19:46
Ona147: Próbuję ogarniać, za niedługo mam poprawkę..
I tak patrząc na resztę działów będzie prośba o warunek, bo nawet mimo chęci na korkach nic nie
rozumiem.
Tak jak połapałam kilka zadań co i jak..
Tak na tej stronie męczę ciągi i dalej ni chu...
15 sie 19:49
Eta:
Zapamiętaj
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny
to
2b=a+c
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny
to
b2=a*c
2x+3, x+4, 3x−5 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
to 2(x+4)= 2x+3+3x−5
2x+8= 5x−2
3x= 10
15 sie 19:51
6latek : A tak naprawde to masz na imie Klaudia ?
15 sie 19:59
Ona147: Ja? Nie xD
15 sie 20:05