proszę o pozwiązanie
anna: korzystając z twierdzenia de I
,Hospitala oblicz granice funkcji
| | e3x − 3x −1 | |
b) f(x) = |
| |
| | sin25x | |
wyniki to
a) 5
15 sie 18:33
Mila:
Nie napisałaś do czego dąży x, domyślam się, ale powinnaś to napisać.
15 sie 18:35
anna: słusznie x → 0 do obu przykładów
15 sie 18:36
15 sie 18:39
Jack: Oczywiscie limes przed wazystkim
15 sie 18:40
Mila:
Licz Jack dalej.
15 sie 19:17
Mila:
| | e3x − 3x −1 | | 3e3x−3 | |
limx→0 |
| =H limx→0 |
| = |
| | sin2(5x) | | 2*sin(5x)*cos(5x)*5 | |
| | 3e3x−3 | | 3*3e3x | | 9 | |
=limx→0 |
| =Hlimx→0 |
| = |
| |
| | 5*sin(10x) | | 5*10cos(10x) | | 50 | |
15 sie 20:19
anna: limx→05*cos5x=5 chyba dobrze dokończyłam
dziękuję
15 sie 20:27
Mariusz:
Liczcie pochodne z użyciem granic
np pierwszej granicy nie powinno się liczyć z de l'Hospitala
15 sie 22:24
Saizou :
Mariusz to tak jakby porywać się z małym młotem na 82,29 m
15 sie 22:27
Jack:
15 sie 22:33
Mariusz:
| | sin(5(x+Δx))−sin(5x) | | sin(5x)cos(5Δx)+cos(5x)sin(5Δx)−sin(5x) | |
limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | sin(5x))(cos(5Δx)−1)+sin(5Δx)cos(5x) | |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | cos(5Δx)−1 | | sin(5Δx) | |
=sin(5x)limΔx→0 |
| +cos(5x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | cos2( |
| Δx)−sin2( |
| Δx)−cos2( |
| Δx)−sin2( |
| Δx) | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
=sin(5x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(5Δx) | |
+cos(5x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | | sin(5Δx) | |
=−sin(5x)limΔx→0 |
| +cos(5x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | sin(5Δx) | |
=cos(5x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
Z powyższego wynika wynika że aby policzyć pochodną licznika
| | sin(5Δx) | |
musimy znać granicę limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
a tę granicę chcemy policzyć
Liczenie pochodnych na granicach w regule de l'Hospitala
pozwoli wyłapać takie sytuacje
15 sie 22:43