Ciągi
Ona147: Dany jest ciąg an=2n−1/3
a) Który wyraz ciągu jest równy 7?
b) Które wyrazy ciągu są mniejsze od 6?
c)Które wyrazy ciągu są ujemne?
d) Zbadaj monotoniczność tego ciągu.
15 sie 17:36
Eta:
a) an=7 i n∊N+ ⇒ n=....
b) an<6 i n∊N+ ⇒ n=...
c) an<0 i n∊N+ ⇒ n=...
d)
zbadaj różnicę : an−a{n−1}
jeżeli jest dodatnia ciąg rosnący
jeżeli ujemna ciąg malejący
jeżeli stała ciąg stały
15 sie 17:42
Ona147: Tyle, że ja kompletnie nic nie rozumiem..
15 sie 17:48
Eta:
Najpierw zapisz porządnie ten ciąg:
1
2n−1
an= 2n −(
) ? czy an=
?
3
3
15 sie 17:52
Ona147: an= 2n−13
15 sie 17:59
Eta:
W ciągach n∊N+ n∊{1,2,3,4,.......}
2n−1
a)
=7 /*3
3
2n−1= 21 ⇒ 2n=22 ⇒ n=11 to wyraz a11= 7
2n−1
b)
<6 /*3
3
2n−1<18 ⇒ 2n<19 ⇒ n<9,5 to n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
wszystkie wyrazy począwsz od a1, a2,...... , a9
są mniejsze od 6
c) 2n−1<0
2n<1