proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że funkcja f(x) = x5 −5x3 + 25x nie ma ekstremum
f,(x) = 5x4 − 15x2 +25
f,(x) > 0
ale czy to wystarczy
15 sie 17:35
Kacper:
To co napisałaś nie wystarczy.
15 sie 17:52
anna: mogę to jeszcze dalej obliczyć
5x4−15x2 + 25 > 0
x4 − 3x2 +5 >0
x2 = t
t2 −3t +5 > 0
Δ < 0
czyli wyrażenie f,(x) >0
15 sie 17:58
anna: czy teraz wystarczy uzadadnienie
15 sie 20:29
Omikron: Jeszcze przydałby się komentarz na końcu.
⋀ f'(x)>0 ⇒ Pochodna nie ma miejsc zerowych ⇒ Funkcja nie ma ekstremów.
x∊R
15 sie 20:37
anna: dziękuję
15 sie 20:57