matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg dlamberta
stivi łonda:
d' alembart
(n+1)!
n
2
+1
Bez kodu wygląda to tak : (n+1)!/n
2
+1 może mi to ktoś rozwiązać?
15 sie 17:23
Adam:
n
n
n!≈(
)
n
*
√
2πn
>(
)
n
e
e
n+1
n
stąd (
)
n+1
/(n
2
+1)> (
)
n
/n
3
e
e
n
lim (
)
n
/n
3
= lim n
n−3
/e
n
= lim e
lnn*(n−3)
/e
n
= lim e
lnn*(n−3)−n
e
3lnn
lim lnn*(n−3)−n = lim n*(lnn−
−1) =
∞
n
więc lim e
lnn*(n−3)−n
=
∞
(n+1)!
stąd ciąg
tym bardziej jest rozbieżny do
∞
n
2
+1
15 sie 20:10
Adam:
warunek konieczny żeby szereg ∑ a
n
był zbieżny to lim a
n
= 0
15 sie 20:58