Rozkładanie na czynniki
Yobo: Rozłóż na czynniki wielomiany.
a)
x8+x6−x4−x2
b)
x4+4x3−12x−9
15 sie 15:46
Yobo: Dobra podpunkt b) już wiem jak zrobić.
15 sie 15:47
6latek : a)
= x2(x6+x4−x2−1)
x6+x4−x2−1= x4(x2+1)(−1)(x2+1) = (x2+1)(x4−1)
x4−1= (x2+1)(x2−1)= x2+1)(x+1)(x−1)
Teraz toposkaldaj sobie do kupy
15 sie 15:52
Yobo: b)
x4+4x3−12x−9.
Horner.
I wychodzi mi x3+3x2−3x−9
x3+3x2−3x−9= (x+3)(x−√3)(x+√3)
(x+1)(x+3)(x−√3)(x+√3)
Ale a) nie wiem jak zrobić.
15 sie 15:56
Yobo: Oki , już składam.
15 sie 15:56