Funkcje
Jolka: O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x) = 2x2, aby otrzymać wykres funkcji g?
a) g(x) = 2x2 − 2x + 4
b) g(x) = 2x2 + 2x
c) g(x) = 2x2 + 4x − 2
Wiem, że gdy w funkcji jest (x − n) to przesuwamy w prawo, a gdy (x + n) to w lewo, liczby poza
x − w górę albo w dół. W tym przykładzie mam jednak mnożenie przy x. Jak to zrobić?
15 sie 12:33
6latek : Albo doprowadzasz 2x
2−2x+4 do posatci kanonicznej i z niej odczytujesz p i q albo to p i q
liczysz
15 sie 12:48
Jolka: rzeczywiście, dzięki, przez wakacje nie myślę
15 sie 12:52
6latek :

czarny to y=2x
2
czerwony to 2x
2−2x+4
Teraz sprawdz czy obliczenia sie zgadzaja

Zawsze sobie mozesz narysowac w jakim programie te wykresy i i potem analizowac jak dojs do
tego
15 sie 12:56
Janek191:
g(x) = 2 x
2 − 2 x + 4
| | 1 | |
q = g(p) = |
| − 1 + 4 = 3,5 |
| | 2 | |
więc
g(x) = 2*( x − 0,5)
2 + 3,5
Wykres funkcji f(x) = 2 x
2 należy przesunąć o wektor [ 0,5 ; 3,5 ], aby otrzymać wykres
funkcji g(x).
15 sie 15:01