trygonometria
kolo: | | π | | 2π | | 3π | | 1 | |
Jak pokazc ze cos |
| −cos |
| +cos |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 2 | |
15 sie 12:04
6latek : Nie majac zadnego pomyslu to jechalbym ze wzorow
15 sie 12:09
kolo: mi chodzi moze o to ze ktos ma sposób
15 sie 12:21
6latek : | | 1 | | π | |
No wiesz tak pomyslec to |
| to bedzie albo cos60o czyli cos |
| albo sin30o |
| | 2 | | 3 | |
Ale nie ma pomyslu
15 sie 12:25
kolo: To wiem ale szukam może jakiegoś sposobu
15 sie 12:33
Jack:
Najpierw wykorzystuje wzor :
| | α+β | | α−β | |
cos α + cos β = 2 cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem :
| | π | | 3π | | 4π | | −2π | | 2π | | π | |
cos |
| + cos |
| = 2cos |
| cos |
| = 2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 14 | | 14 | | 7 | | 7 | |
Zatem mamy :
| | 2π | | π | | 2π | | 2π | | π | |
2cos( |
| )cos( |
| ) − cos ( |
| ) = [cos( |
| )](2cos( |
| ) − 1) = |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | π | | π | | π | | π | |
= [cos(2* |
| )](2cos( |
| ) − 1) = (2cos2( |
| ) − 1)(2cos( |
| ) − 1) |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
hmm, na razie wiecej nie wymysle...
15 sie 13:33
kolo: Ja też próbowałem ale nie mogę dojść do tej 1/2
15 sie 13:35
Eta:
| | π | |
Oznaczam |
| =a ( dla łatwości zapisów |
| | 7 | |
Mamy wykażać,że
cosa−cos2a+cos3a= 0,5
ze wzorów redukcyjnych
| | 2π | | 5π | |
cos2a= cos(π− |
| )= −cos |
| = −cos5a |
| | 7 | | 7 | |
to lewa strona przybiera postać:
cosa+cos3a+cos5a
mnożąc licznik i mianownik przez 2sina −−− bo jest różny od zera
W liczniku otrzymuję:
2sina*cosa +2sina*cos3a+2sina*cos5a
ze wzorów:
2sina*cosa= sin2a i 2sina*cosb=sin(a+b)+sin(a−b) −−−− możesz go sobie łatwo wyprowadzić
to w liczniku mamy:
sin2a +sin(a+3a)+sin(a−3a) +sin(a+5a) +sin(a−5a)=
= sin2a+sin4a−sin2a +sin6a−sin4a =
sin6a
| | 6π | | π | | π | |
sin6a= sin |
| = sin(π− |
| )= sin |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | sin6a | | | |
zatem lewa strona: |
| = |
| = 1/2 |
| | 2sina | | | |
L=P
15 sie 16:39
Eta:
I jak
kolo ? pasuje?
15 sie 18:23
kolo: | | π | | 2 π | | 3 π | |
a=cos( |
| )− cos ( |
| )+ cos( |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | π | | 2 π | | 3 π | |
a= cos( |
| )− cos( |
| )+ cos( |
| )= |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | π | | 3 π | | 5 π | |
=cos( |
| )+ cos( |
| )+ cos( |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | π | | 2 π | | 4 π | | 2 π | | 6 π | |
a * 2* sin( |
| ) = sin( |
| )+ sin( |
| )− sin( |
| )+ sin( |
| )− |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 4 π | | 6 π | | π | |
sin( |
| )= sin( |
| )= sin( |
| ) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
Tez podobnie rozwiązałem
15 sie 18:37
Eta:
15 sie 18:38