Pytanie odnosnie matury z fizyki :)
Paweł: Cześć. Wiecie czy do maja da sie ogarnac fizyke na ok. 75%? Niby mam 6 w szkole, pojmuje fizyke
i
wszystkie prawa, ale nie robilem praktycznie zadań maturalnych jak przerobie 2 zbiory A Persony
+ jakas
teoria to mam szanse

? Moze ktos kto ja pisal poleci jakies zbiorki, lekture
15 sie 03:44
daras: Skoro masz szóstkę fizyki , to ją ogarniasz na 95% albo i lepiej
15 sie 10:33
6latek : Witaj
daras 
A wziales poprawke na
niby ?
15 sie 11:10
52: ja przerobisz zadania to powinieneś dać radę
15 sie 11:31
15 sie 11:36
15 sie 11:42
Smule: 6latek to bardzo trudny zbiór, moim zdaniem za trudny do matury.
Medyk jest ok, ale wydaje mi się że przerobienie go do matury nie gwarantuje pełnego sukcesu.
Od siebie polecam zbiór prostych zadań do fizyki (który nie jest taki prosty, a ma bardzo fajne
i różnorodne zadania) oraz profil "filoma" na yt. Teorie głównie brałem z lekcji + fizyka.pisz
+ fizykon i takie tam

Aha i nie skupiałem się na arkuszach bo co roku co innego, ale warto przerobić te z nowej
podstawy i na pewno INFORMATOR.
Na maturze z fizyki liczy sie to, zeby umieć jakoś tam jak najwięcej działów bo te zadania nie
są trudne − zazwyczaj trzeba postawić pod wzór albo pomyśleć chwilę ale nie ma tu trudnych
zadań.
Czy da się ogarnąć.. miałem całe liceum 2 z fizyki ale wziąłem się i napisałem na +75% a wiem
że mogłem i 100, bo część zadań nie przeczytałem do końca albo zawaliłem że stresu.
15 sie 11:51
6latek : Czesc

napisalem to co znalem . Teraz pewnie kazde wydwanictwo ma swoje zbiory czy to asjomat czy
nowa era
15 sie 12:01
Paweł: Super. Dziękuję za Wasze komentarze. Ten zbior do matury, który podesłał 6latek, bedzie w
porządku?
Bo widzę troche latek to on ma i nie wiem jak z materiałem, bo nie oszukujmy się kiedyś był
dużo trudniejszy
15 sie 14:09
6latek : jesli masz mozliwosc to moze sobie wypozycz go i zobaczysz . .
15 sie 14:11
Paweł: Ok. Ale z chęcią zakupie jeżeli polecasz jak nie teraz to może w przyszłości się przyda
15 sie 14:11
Smule: Mam najnowsza wersje i zadania bardzo trudne. Aczkolwiek jak go zrobisz sam to napiszesz mature
na 100%
15 sie 14:14
6latek : ja np wypozyczam sobie w biliotece pedagogicznej (a nie jestem ani nauczycielem ani studentem )
Nie ma problemu
Place 10zl na rok i sobie wypozyczam
15 sie 14:14
Smule: to raczej zadania pod olimpiade. Na maturze masz proste zadania, gdzie trzeba cos pomyslec,
podstawic pod jeden wzor. W tym zbiorze masz mnostwo zaleznosci i zadania kilkuetapowe, gdzie
musisz sie ladnie nakombinowac.
15 sie 14:16
6latek : U mnie jest tak ze wypozyczasz na miesiac i mozesz zadzwonic do nich i przedluzyc jesli
potrzebujesz ja jeszce
15 sie 14:18
nick: 6latek − czyli tak po prostu z pasji sie uczysz matmy i fizyki? do teraz?
15 sie 14:22
6latek : Czesc
nick 
Fizyki moze tak nie ale matematyki tak

Teraz szkola srednia .
15 sie 14:24
Paweł: Nie wiem czy się zgadzacie, ale wg mojej opinii. Wybitny fizyk musi być praktycznie geniuszem
matematycznym
15 sie 14:30
Metis: Teraz nie znajdziemy dobrych książek do fizyki.
Najlepsze są te stare, gdzie wszystko wyjaśnione jest w sposób zrozumiały, bez jakichkolwiek
braków.
Do teorii polecam: Fizyka dla samouków PWSZ 1961+ było kilka wydań.
Do zadań coś nowszego − zbiór OMEGA.
Do tego Podstawy fizyki 5 tomów PWN − Halliday/ Resnick/ Walker.
Wszystkie tomy PDF w sieci.
15 sie 14:31
nick: Wow niezle... a studia juz kiedys sam przerabiales/bedziesz przerabial? Bo z tego co czytałem
to na technikum skończyłeś edukacje(tą państwową).
15 sie 14:31
6latek : Pawel

O to musisz zapytac
darasa albo
jc jak sie pojawi na forum
Oni sa fizykami
15 sie 14:32
Metis: Kiedyś już ktoś o tym pisał

Studenci fizyki matematykę muszą mieć w "jednym palcu"

Studentom matematyki fizyka już potrzebna nie jest.
15 sie 14:33
Paweł: A spotkałem coś takiego jak zbiory A.Persony? 2 tomy po 400 stron. Czy raczej nie znacie tych
zbiorów?
Muszę pójść do biblioteki/ksiegarni tylko nie wiem czy na oko ocenie co najbardziej przypomina
zadania maturalne
15 sie 14:34
6latek : nick zaczalem liczby zespolone
Pomagalem maciowi ale widze ze to nie ma sensu dalej wiec pewnie jeszce wroce do nich
15 sie 14:35
6latek : Witaj
Metis 
Cos sie uczysz czy odpoczywasz dalej ?
15 sie 14:37
Paweł: Ja nie rozumiem jak ludzie mają problemy z napisaniem podstawy z matematyki na te 30%.
Przecież czwórkowy gimnazjalista po lekcji o funkcji kwadratowej wyciagnał by spokojnie 40%
15 sie 14:38
Paweł: Ale Maciu może zda
15 sie 14:38
Metis: Przygotowuję się do zdania egzaminu o certyfikat języka niemieckiego B2

Do tego zająłem się trochę elektroniką.
15 sie 14:40
6latek : Moze sie Pan Bóg zlituje nad nim i beda latwe zadania
15 sie 14:41
6latek : Ciesze sie z tego
Metis
15 sie 14:42
6latek : To znaczy latwe zadania pod kalkulator i bedzie 30% .
15 sie 14:46
Metis: Oby mi się udało

Każde podejście do egzaminu kosztuje
15 sie 14:46
Paweł: Podziwiam mi się dźwięk języka niemieckiego zawsze kojarzył z wystąpieniami pana z wąsikiem

Tam wszystko tak groźnie brzmi, dużo bardziej wolę angielski

Ale w niemieckim gramtyka o ile
pamiętam jest ,,łatwiejsza''
15 sie 14:50
nick: Zespolone to luzik, sprobuj moze przerobic sobie program z samej matmy z jakichs studiow tak z
mniej wiecej tokiem jak to leci w roku, mylse ze da rade to pogodzic nawet jesli pracujesz

Teraz w ogóle jest ten komfort, że wszystko jest w necie. Mogę Ci podesłać stronkę z wykładami,
egzaminami+rozwiązaniami krok po kroku i zadankami na ćwiczeniach z PW z mojego wydzialu.
Osobiście polecam też kurs wideo etrapez z zadankami. Płatny, ale znajdziesz na chomikuj.
Praktycznie KAŻDY student z niego w dzisiejszych czasach korzysta. Przez ten kurs na wykładach
z matmy w drugim semestrze była u mnie frekwencja typu 2/90(mysle ze nie tylko u mnie)
15 sie 15:31
6latek : Dobrze
15 sie 15:33
Metis: Niemiecki nie jest trudny.
15 sie 15:34
15 sie 15:34
nick: jak cos program leci:
I semestr: analiza I + algebra
II semestr: analiza II + równania różniczkowe
15 sie 15:38
6latek : dziekuje
15 sie 15:40
daras: @15sierpnia 14:32
wręcz przeciwnie, fizyk geniuszem matematycznym nigdy nie będzie bo traktuje matematykę jak..
nie powiem co
17 sie 14:38