14 sie 23:31
maciu: a tak w ogole to tam jest zaprzeczenie,bo ma byc liczba nie parzysta ostatnia cyfra na 5
sposobów (1,3,5,7,9)
to suma żeby była równa 5 musiało by być 0 na 1 i 2 miejscu,a to już nie jest cyfra
14 sie 23:35
6latek : 122=5
131=5
104=5
liczby 3 cyfrowe to 100 do 999 policzile ich jest
14 sie 23:37
6latek : ja tego dzialu nie lubie
14 sie 23:39
maciu: omega to 9*10*10
14 sie 23:41
maciu: czyli tu moge wypisać np
113
131
311
221
401
14 sie 23:43
maciu: 203
14 sie 23:44
6latek : Chocia ztego nie cierpie ale sie pobawilem
Wszystkich liczb 3 cyfrowych nieparzystych jest 450
Liczb 3 cyfrowych ktorych suma cyfr to 5 bedzie 15
500, 104,140, 401, 203, 230,302, 320, 113, 131, 311, 122, 212, 221.
sa tutaj liczby nieparzyste takie jak 401, 203, 113, 131, 311,221. i jest ich 6
wobec tego A= 450+15−6= 459
| | 459 | | 51 | |
P= |
| = po skroceniu przez 9 = |
| |
| | 900 | | 100 | |
Powinno byc dobrze
15 sie 00:19
maciu: omega dobrze 900,ale przeciez 6/900 takie jest prawdopodobienstwo
15 sie 00:35
maciu: a jak policzyłeś ile jest cyfr parzystych
9*10*5?
15 sie 00:36
maciu: a tak dobrze masz racje
15 sie 00:37
6latek : To jest dla mnie troche trudny dzial ale ja to rozumuje inaczej
tam mamy spojnik lub a nie i wiec wyznaczamy alternatywe rozwiazan nie koninkcje (czesc wspolna
) .
WEdlug mnie moje rozwiazanie jest dobre . I taka odpowiedz bym udzielil
15 sie 00:42
maciu: popieram
15 sie 00:42