14 sie 21:57
Dziadek Mróz:
Szukasz wzoru na an a później szukasz an < 150. Znalezione n podstawiasz do wzoru na sumę
ciągu arytmetycznego.
Booya!
14 sie 22:01
maciu: musze znać r
14 sie 22:02
Dziadek Mróz:
To je znajdź
14 sie 22:04
maciu: jak?
14 sie 22:04
Dziadek Mróz:
Ale pamiętaj, że r ≥ 0
14 sie 22:04
Benny: r nie musisz znać, ale po obliczeniu x również obliczysz r
14 sie 22:04
Dziadek Mróz:
a
1, a
2, a
3
r = a
2 − a
1 = a
3 − a
2 =
14 sie 22:05
Smule: 1. Z wzoru na (a1 + a3)/2 = a2 wyznaczasz x, a potem a1 i a2
2. Wyznaczasz r że wzoru a2 − a1
3. Wyznaczasz a150
4. Znając a1 i a150, wyznaczasz ze wzoru sumę.
14 sie 22:05
maciu: to jak mam ten x policzyc jak mam
1+4x2+8=12 x
14 sie 22:05
6latek : rozwiaz rownanie 4x2+9−12x=0 i wyznacz x
czyli 4x2−12x+9=0
ja tu widze wzor skroconego mnozenia (2x−3)2=0
Ty licz delte i miejsce zerowe
14 sie 22:05
maciu: 22 05 ja to wiem,ale nie wiem jak x wyznaczyć
14 sie 22:06
maciu: dobra,prosze narazie nic nie pisać,licze m zer
14 sie 22:06
maciu: delta = 0?
14 sie 22:07
maciu: nie moze byc
14 sie 22:08
maciu: nie pisać narazie..
14 sie 22:09
maciu: 1,5
14 sie 22:09
maciu: nie źle,zaraz napisze...
14 sie 22:10
Smule: no to co ze delta = 0. jak jest rowna 0 to masz jedno rozwiazanie.
4x
2 − 12x + 9 = (2x −3)
2 = 0
2x − 3 = 0
2x = 3
14 sie 22:10
maciu: 1,5 ma byc
14 sie 22:10
14 sie 22:11
maciu: A co ja napisałem?,prosiłem nie pisać
14 sie 22:11
maciu: narazie zamykam temat,odezwe się
14 sie 22:12
maciu: mam tak
a1 1 a2 9 a3 17
14 sie 22:13
maciu: nie pisać narazie prosze
14 sie 22:14
6latek : A co oznacza a11 wyraz jedenasty ? czy co innego ? to samo pozostale ?
14 sie 22:15
Dziadek Mróz:
a
n: 1, 6x, 4x
2 + 8
4x
2 + 9 = 12x
4x
2 − 12x + 9 = 0
(2x − 3)
2 = 0
2x − 3 = 0
2x = 3
a
n: 1, 9, 14
r = a
2 − a
1
r = 9 − 1 = 8
n ≥ 1
a
n = a
1 + (n − 1)r
a
n = 1 + 8(n − 1) = 1 + 8n − 8 = 8n − 7
a
n < 150
8n − 7 < 150
8n < 157
n = 19
S
19 = ...
14 sie 22:16
maciu: r=8
149=a1+148r
a149= 1+ 148*8
a149 = 1+1184
a149= 1185
S149= 1+1185* 149
2
593 * 149=88357
14 sie 22:19
Dziadek Mróz:
Oblicz x oraz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu, mniejszych od 150
14 sie 22:23
maciu: obliczyłem sume 149
14 sie 22:24
maciu: S149 czyli sume 149.
149 jest ostatnia mniejsza cyfra mniejsza od 150
14 sie 22:25
Dziadek Mróz:
A miałeś obliczyć sumę czego?
14 sie 22:25
maciu: sume mniejszych wyrazów od 150, no to policzyłem do 149 o co ci chodzi
14 sie 22:25
maciu: nie pojmuje
14 sie 22:27
Dziadek Mróz:
sume mniejszych wyrazów od 150, no to policzyłem do 149 o co ci chodzi
czarne − zadanie
czerwone − że co ku**a?
14 sie 22:27
Dziadek Mróz:
Co to jest wyraz ciągu?
14 sie 22:27
maciu: ? nie pojmuje ?
14 sie 22:28
maciu: a1 , a2 itp
14 sie 22:28
Dziadek Mróz:
Ok, to teraz wyraz ciągu mniejszy o 150 to jaki na przykład?
14 sie 22:29
Dziadek Mróz:
mniejszy od*
14 sie 22:29
maciu: a1,a22,a149
14 sie 22:29
maciu: tu chodzi o to że np a12=152?
14 sie 22:29
6latek : a1=1
a2=9
a3= 17
a4= 25
a5= 33
a6= 41
itd
Wyraz a6 tego ciagu jest rowny 41
Ktory wyraz tego ciagu bedzie mniejszy od 150 ?
to musisz policzyc
14 sie 22:30
maciu: to zadanie jest źle sprecyzowane,dalej tego nie rozumiem,skąd miałem wiedzieć o co chodzi
14 sie 22:30
kyrtap: Dziadek możesz wejść na gg?
14 sie 22:31
Dziadek Mróz:
Co chcesz robić po maturze?
14 sie 22:32
maciu: kariere sportową,ale nie pisz nie na temat,skupiam sie na maturze
14 sie 22:33
Dziadek Mróz:
Po kiego Ci matura w sporcie?
14 sie 22:34
maciu: jak mam policzyć któy ostatni wyraz jest mniejszy od 150.bez rozpiski
14 sie 22:34
maciu: nie zrozumiesz,nie pisz prosze nie na temat,bardzo prosze
14 sie 22:34
6latek : TO zadanie jest dobrze sprecyzowane tylko ty nie odrozniasz numeru wyrazu od jego wartosci
Numer wyrazu ciagu to ci onnego a jesgo wartosc to co innego
np wyraz a7= 49 bo do wyrazu a6 ktorego watrtosc jest rowna 41 dodaje roznice r=8 i
a7=49
teraz np a8= 57 i td
14 sie 22:35
maciu: dobra to jeszcze raz je zrobie,prosze nie pisać narazie
14 sie 22:35
kyrtap: maciu zobaczymy Cię na igrzyskach za kilka lat?
14 sie 22:38
6latek : Gdybys w szkole zrobil przynajmnie kilka zadan z tego nie byloby tego calego burdelu tutaj
14 sie 22:38
maciu: to zależy czy zdam ,jak zdam to naprawde jest spora szansa,ahh nie rozumiem jak dojść do
ostatniego wyrazu mniejszego od 150
14 sie 22:39
maciu: tylko bez wzorów
14 sie 22:39
maciu: wiem,,nie pisac
14 sie 22:40
6latek : Zacznijmy od tego ze wyraz ciagu (jego umer nalezy do liczb naturalnych czli 1,2 3 4 5 6 7 8
9 itd
WYznaczyles roznice tego ciagu r=8
Jaki jest wzor na ogolny wyraz ciagu an w ciagu arytmetycznym ?
Pisz tutaj
14 sie 22:42
maciu: an=a1+(n−1)r
14 sie 22:43
6latek : Nie da sie bez wzorow . Musisz znac albo przynajmniej wiedziec gdzie szukac
14 sie 22:43
maciu: ten wzor akurat znam,co dalej
?
14 sie 22:44
6latek : dobrze
mamy a1=1 i r=8
an= 1+(n−1)*8= licz
14 sie 22:44
Dziadek Mróz:
| | a1 + a3 | |
1. Szukasz x ze wzoru |
| = a2 |
| | 2 | |
2. Obliczasz wyrazy ciągu, podstawiając x
3. Szukasz r ze wzoru r = a
2 − a
1
4. Wyznaczasz wzór ciągu a
n = a
1 + (n − 1)r
5. Szukasz n z nierówności a
n < 150
6. Obliczasz sumę n wyrazów
Errata:
ad. 5 bo w zadaniu jest napisane
wyrazów mniejszych od 150, tzn, że szukasz największego
wyrazu tego ciągu, który będzie mniejszy od 150, a kolejny już nie
14 sie 22:45
maciu: an=1n−8?
14 sie 22:45
6latek : ja bede pisal co masz robic wiec nie pisz mi tego co dalej (bo mnie to demedrwuje)
14 sie 22:45
6latek : 22:45 zle jeszce raz
14 sie 22:46
6latek : Napisalem Ci 22:44
14 sie 22:47
maciu: co tam jest źle
1+(n−1)*8
1n−1*8
an=1n−8
14 sie 22:48
Dziadek Mróz:
1+(n−1)*8 = 1 + 8n − 8 = ...
14 sie 22:49
maciu: mysle ze lepiej bedzie jak sobie rozpisze te wyrazy na kartce po kolei i zobacze tak bedzie
szybciej i łatwiej
14 sie 22:50
6latek : Nie zalamuj mnie
an= 1+(n−1)*8
an= 1+8n−8
an=
14 sie 22:51
Dziadek Mróz:
Tyle, że to jest zadanie otwarte i potrzebne są obliczenia. Tu nie ma ABCD
14 sie 22:51
maciu: a19 =145
14 sie 22:52
maciu: teraz licze sume,prosze nie pisac na razie
14 sie 22:53
Dziadek Mróz:
No ok, przyjmijmy, że rozpisałeś sobie i masz te n = 19. Teraz oblicz sumę 19 początkowych
wyrazów tego ciągu
14 sie 22:53
6latek : A jak przyszlo by obliczyc ktory wyraz ma wartoc 12765 to zajmie Ci to cala mature
14 sie 22:56
maciu: 1+145 *19 =1387
2
14 sie 22:56
maciu: racja
14 sie 22:57
6latek : Zapis jest niekompletny
Co policzyles? Przeciez to co policzyles ma swoje jakies oznaczenie
14 sie 22:58
maciu: Przydaloby sie nauczyc szybciej
14 sie 23:01
maciu: no załóżmy że umiem ten wzór na nty wyraz ,ale jak to sie ma do zadania? że znajede ten
konkretny wyraz?
14 sie 23:05
Dziadek Mróz:
Nie, ale znajdziesz jego pozycję w szeregu. Za tą pozycją są większe wyrazy od 150
14 sie 23:06
6latek : A teraz popatrz maciu
mamy ogolny wyraz ciagu an=8n−7
to ten ciag
Mamy znalezc ktory wyraz ciagu jest rowny 1200 wobec tego
8n−7=1200
8n= 1200+7
8n=1207
n=1207/8= 150,875
czyli nie ma takiego wyrazu bo numer wyrazu musi byc liczba naturalna a 150,875 nie kest
liczba naturalna
Teraz np Pytamy sie ktory wyraz ciagu jest wiekszy od 250 Piszsemy
8n−7>250
8n>250+7
8n>257 to n>32,125 czyli musi to byc wyraz 33
Tak samo zapytujemy sie ktory jest mniejszy o 389
To policz
I natym to polega
14 sie 23:10
6latek : Tylko maciu jeden ból bo nie znasz wzorow (ale to nie taka tragedia bo sa w tabliczach ale
nie umiesz rozwiazywac rownani nierownosci
14 sie 23:13
bezendu:
Dajcie spokój chłopakowi, widać, że kumaty nie jest ale się stara. Ma jakieś tam cele
14 sie 23:16
6latek : Ile jest punktow za to zadanie ?
14 sie 23:17
6latek : Czesc
bezendu
14 sie 23:20
maciu: 4,5
14 sie 23:23
6latek : Nie pogardzilbys tym tak ?
14 sie 23:24
maciu: nie pojmuje... czym bym nie pogardził 4 punktami?
14 sie 23:25
6latek : Oczywiscie ze tymi punktami ?
14 sie 23:26
maciu: no nie pogardziłbym,nawet żeby 2 były
14 sie 23:27
maciu: jak sie za to zabrać? który wyraz jest itp
14 sie 23:27
14 sie 23:32
6latek : Mysle ze powinno wystarczyc do tego rownaia =120
To juz zostaw
14 sie 23:33