kwdrat
Marta17: Geometria − kwadrat
Zad
Rysunek::
http://i.stack.imgur.com/R565L.png
a) Pokaż ze JDC jest równoboczny.
b) Oblicz pole zamalowanej czesci na zielono jeśli bok kwadratu ABCD wynosi a.
c) Pokaż lub obal że wewnetrzny wielokat jest osmiokatem.
14 sie 21:05
wmboczek: a) widać z rysunku DJ=JC=DC=bok kwadratu
b) masz kwadrat plus cztery odcinki kołowe o kącie 30 stopni
c) jest foremny − składa się z 8 trójkątów o kacie 45 stopni
14 sie 21:28
Marta17: To moze być coś w stylu "widać na rysunku"
14 sie 21:33
Marta17: To NIE może być coś w stylu "widać na rysunku"
14 sie 21:34
Mila:
Piszę.
14 sie 21:46
Marta17: Co?
14 sie 21:50
Mila:
Musisz trochę poczekać, bo mam pomyłki w pisaniu.
14 sie 22:05
Marta17: Ok moze ktoś narysuje to na forum
14 sie 22:17
Mila:

a)
ΔDCJ− Δrównoboczny
|DJ|=|DC|=|JC|=a
b)
Pole figury :
P=a
2−(4P
1+4P
2)
1)P
1−Pole Δ krzywoliniowego ABJ
P
1=a
2−(P
wyc.DJA+P
wyc.CJB+P
ΔDCJ)=
| | 1 | | a2√3 | | πa2 | | a2√3 | |
=a2−( |
| πa2+ |
| )=a2− |
| − |
| |
| | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | |
2)
P
2=pole listka rozetki JKB
P
Δ∼ABC− pole trójkąta krzywoliniowego ABC
| | πa2 | | πa2 | | a2√3 | |
P2=PΔ∼ABC−2P1=a2− |
| −2*(a2− |
| − |
| )= |
| | 4 | | 6 | | 4 | |
| | πa2 | | πa2 | | a2√3 | |
=a2− |
| −2a2+ |
| + |
| = |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
3)
| | 4πa2 | | 4a2√3 | | 8πa2 | |
4P1=4a2− |
| − |
| =4a2− |
| −a2√3 |
| | 6 | | 4 | | 12 | |
| | 8πa2 | | 4πa2 | |
PF=a2−(4a2− |
| −a2√3+2a2√3+ |
| −4a2)= |
| | 12 | | 12 | |
==================
14 sie 22:26
Marta17: a) czemu ten DCJ jest równoboczny tego nie wiem
14 sie 22:32
Mila:
Rozetka powstaje w ten sposób, że kreślisz okręgi ( ćwiartki okręgów znajdują się w kwadracie)
o środku w każdym wierzchołku kwadratu o promieniu a.
Narysuj taką rozetkę w zeszycie to zrozumiesz.
14 sie 22:37
Marta17: No ale mam rysunek i mam to udowodnić a nie znów rysowac
14 sie 22:38
Mila:

Rozeta czterolistna
14 sie 22:43
Marta17: Spoks dzieki a ten podpunkt c) najtrudniejszy bo był z gwizdką
14 sie 22:51
Mila:
J należy do okręgu o środku D i promieniu a.
J należy do okręgu o środku C i promieniu a.
Odległość dowolnego punktu okręgu od środka jest równa promieniowi.
14 sie 22:54
Marta17: Podpunkt a) już rozumiem teraz najtrudniejszy podpunkt c)
14 sie 22:55