Pytanie dotyczace zbiorow
Macko z Bogdanca: Czy rownanie sprzeczne mozemy zapisac jako x∊∅?
14 sie 20:42
Omikron: Tak
14 sie 20:45
Macko z Bogdanca: A zapis x∊R⇔x∊(−∞,1)u<1,2)u<2,+∞) Mozna tak stosowac znak rownowaznosci?
14 sie 21:25
6latek : Odpowiedz na Twoje 1 pytanie brzmi nie
Dlaczego ?
Ograniczmy sie teraz do rownania jednej zmniennej
otoz rownaniem z jedna niewiadoma nazywamy funkcje zdaniowa F(x) w postaci
f(x) =g(x) gdzie f(x) i g(x) sa funkcjami w sensie analizy matematycznej .
natomiast rozwiazanie rownania sprzecznego mozemy tak wlasnie zapisac
x∊∅ chociiaz i ten zapis niektorzy autorzy neguja (np Zakowski w swojej ksiazce Analiza
matematyczna dla licealistow )
Ja bym sie tego akuratnie tak nie czepial
14 sie 21:37
6latek : Moja rada jest taka
jesli nie jestes pewny jak zapisac to zapisz to normalnie
14 sie 21:38
Omikron: A nie chodziło mu właśnie o rozwiązanie równania sprzecznego? Ja to przynajmniej tak
zrozumiałem, widocznie źle.
14 sie 21:44
6latek : Ja tez mysle ze o to chodzilo

ale w matematyce nalezy uwazac na to co sie pisze
14 sie 21:46
Omikron: Masz większe doświadczenie, to nie będę się kłócił
14 sie 21:47
6latek : Moze jeszce Eta MIla lub ktos bardziej doswiadczony od nas sie wypowie na ten temat
14 sie 21:55
Saizou :
a wg mnie najzabawniejszym oznaczeniem sprzeczności jest "piorun", błyskawica, taką jaką ma
Harry Potter na czole
14 sie 21:59
Macko z Bogdanca: Heh

Dziekuje za komentarze

W takim razie bede slownie pisal rownanie sprzeczne

.
Dokladniej chodzilo mi o to, ze gdy rozwiazujemy rownanie z wartoscia bezwgledna i mamy 3
przypadki.
I np w 1szym wychodzi nam wynik 0=3 i mamy sprzecznosc to czy mozna wtedy zamaist pisania
,,rownanie sprzeczne'' napisac x∊∅
14 sie 22:11
Macko z Bogdanca: A drugie pytanie? Bo wiem ze to jest to samo tylko nie wiem czy uzywanie znaku ⇔
jest prawidlowe
14 sie 22:12
Saizou :
chodzi o zapis
x € ℛ ↔ x € (−
∞,5) u [5,+
∞) (tak można zapisywać)
ale tak już nie:
Trójkąt jest prostokątny ↔ suma kwadratów przyprostokątnych jest równa
kwadratowi przeciwprostokątnej.
PS.
Pisanie słowne nie jest niczym złym, gdyby nie metajęzyk to tekst matematyczny stałby się
dla normalnego użytkownika języka kompletną czarną magią
14 sie 22:21
Macko z Bogdanca: Ok. Dziękuję
14 sie 22:30
Omikron: "W takim razie bede slownie pisal rownanie sprzeczne "
To już ustaliliśmy, że możesz zapisywać x∊∅
Dochodzisz do postaci 0=3 i ponieważ nie ma to rozwiązań, to piszesz x∊∅
14 sie 22:41
Mila:
Najlepiej napisać − sprzeczność − brak rozwiązań.
x∊∅ to trochę bez sensu, do zbioru pustego nic nie należy, bo jest pusty.
Jednak niektórzy autorzy zbiorów w odpowiedziach stosują taki zapis.
14 sie 23:10
Macko z Bogdanca: Ok

Rozumiem, dziękuję za pomoc
14 sie 23:39
Metis: To samo co Pani
Mila powiedział mi mój profesor, gdy zapisałem tak na tablicy
14 sie 23:41
Omikron: Dobra, to już się nie wypowiadam

Ja byłem uczony takiego zapisu, ale rzeczywiście jest niecałkowicie poprawny.
15 sie 00:29
zombi: Mój profesor z logiki i teorii mnogości uczulił nas, że x∊∅ to baaaardzo słaby zapis i należy
się go wystrzegać. Ponadto tak jak
Saizou mówi, nie można bać się słów w matematyce
15 sie 02:43
6latek : Alez kochani ja nie napisalem ze nalezy sie bac ale zeby uwazac na to co sie pisze.
Chocby na to . W jezyku potocznym zwort (nie, nie ) oznacza nie . Np rodzic mowi do dziecka
Nie ,nie ruszaj tego Maciusiu . To oznacza zeby dziecko tego nie ruszalo
Ale juz w matematyce ten sam zwrot oznacza Tak .
15 sie 09:55
6latek : bardzo chetnie tez mowi sie rosnie do nieskonczonosci zamiast dazy do nieskonczonosci
i tak samo i tak samo maleje do minus nieskonczonosci zamiast dazy do minus nieskonczonosci
a to juz prowadzi do bledow
Dlazcego ?
Rosnie mozna powiedzic tylko o funkcji rosnacej
maleje o malejacej
Tymczasem funkcja rosnaca nie musi dazyc do nieskonczonosci a funkcja dazaca do
nieskonczonosci
przy x→
∞ nie musi byc wcale rosnaca .
| | 1 | |
Np funkcja y=3− |
| dla x>0 jest funkcja rosnaca |
| | x | |
Ale nie jest prawda ze lim y=
∞ przy x→
∞
Dlatego nalezy uwazc z jezykiem potocznym w matematyce
My np tutaj bedziemy wiedziec o co chodzi bo sie nie zwraca uwagi na to ale jakis profesor na
studiach moz esie przyczepic do tego
15 sie 10:15