14 sie 19:48
14 sie 19:59
Macko z Bogdanca: | | −3√2 | |
wynik nie powinien byc |
| ? ≈2.1? |
| | 2 | |
14 sie 20:01
Macko z Bogdanca: −2.1*
14 sie 20:01
maciu: a od kiedy to √2 =2?
ja mysle ze tak
−1,5*1,41=2,11
14 sie 20:01
maciu: −2,11
14 sie 20:01
Benny: Nie, dlaczego?
14 sie 20:02
maciu: ano dlatego że √2 to 1,41
14 sie 20:02
Benny: Źle myślisz.
dla x∊<−1; 2> funkcja jest stała i przyjmuje wartość −2
√2∊<−1; 2>
14 sie 20:02
Dziadek Mróz:

Zadanie 6.
Na rysunku jest przedstawiony wykres funkcji f.
| | 3 | |
Wartość wyrażenia f(− |
| )*f(√2) jest liczbą z przedziału |
| | 2 | |
A. (5, −2] B. (−2, 0] C. (0, 2] D. (2, 5]
√2 = 1.4142...
−1 <
√2 < 2
f(
√2) ≈ f(1.5) = −2
| | 3 | | 3 | |
f(− |
| )*f(√2) ≈ − |
| *(−2) ≈ 3 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. ...
14 sie 20:09
Benny: @Dziadek Mróz czemu stosujesz przybliżenia?
14 sie 20:10
maciu: już pojmuje
14 sie 20:12
maciu: bo ja nie umiem pierwiastków
14 sie 20:12
Dziadek Mróz:
Bo nie widać czy to jest kawałek funkcji h(x) = −x − 3
Zresztą to przecież będą obliczenia w brudnopisie
14 sie 20:13
Benny: No w sumie to jest zadanie zamknięte, zwracam honor
14 sie 20:15
Dziadek Mróz:
maciu, zaczynaj spektakl z 7 zadaniem
14 sie 20:21
maciu: nie dzisiaj spektaklu z siodmym nie bedzie,bo ja je pojme jak sam nad tym siąde
14 sie 20:22
6latek : Zadanie nr 7
x, x
2−1 x
3
Z tw o trzech kolejnych wyrazch w ciagu geometrycznym mamy
(x
2−1)
2= x*x
3
x
4−2x
2+1=x
4
−2x
2+1=0
−2x
2=−1
| | 1 | | √2 | | √2 | |
z tego x= |
| = |
| lub x=− |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
I analizuj to
14 sie 20:30
Dziadek Mróz:
| | √2 | |
Zaraz będzie pytanie skąd się wzięło |
| |
| | 2 | |
14 sie 20:31
maciu: ja bym zaczął od tego skąd sie wzieło
x, x2−1 x3
14 sie 20:32
6latek : Wzielo sie maciu z czytania zadania ze zrozumieniem
14 sie 20:34
6latek : Powinno byc x,x2−1,x3 ale to powinienes wylapac
14 sie 20:36
maciu: ja to zadanie pojmuje
14 sie 20:36
6latek : W koncu musisz cos pojmowac
14 sie 20:38
Dziadek Mróz:
Idź do biblioteki, weź pierwszą lepszą książkę, grubszą niż 300 stron. Przeczytaj ją na
spokojnie a później zrób sobie jakiś internetowy test pod ten tytuł aby sprawdzić czy dobrze
przeczytałeś tą książkę. A następnie kolejną książkę i tak aż skończysz na kilkunastu
pozycjach. Wtedy może będziesz umiał czytać ze zrozumieniem.
Amen
14 sie 20:39
maciu: ja w życiu nie przeczytałem żadnej książki człowieku,nawet przed matura z polskiego streszczen
mi sie nie chcialo czytac,ani nawet filmow ogladac
14 sie 20:40
Dziadek Mróz:
I masz tego efekty...
14 sie 20:50
6latek : I pewnie myslisz maciu z episzac to co napisales dodale sobie spledoru ? ze jestes kims waznym
bo inni musza czytac ksiazki zeby ciebie przygotowac do matury ?
14 sie 20:52
fr: i tak mu bedziecie pomagać
14 sie 21:14