Określ wymiar Macierzy X
Mires: Określ wymiar Macierzy X, oraz rozwiąż równianie Macierzowe A*X=2C gdy:
−3 4 −1.5
A = 6 5 C= 15
0 1 1.5
14 sie 16:39
Jack: hmmm
metoda macierzy odwrotnej tego nie zrobimy bo nie obliczymy wyznacznika z macierzy A...
14 sie 17:35
Mariusz:
3x2 2x1 3x1
Jack można pomnożyć obustronnie równanie przez AT
poza tym istnieje coś takiego jak macierz pseudoodwrotna
14 sie 17:42
Janek191:
Wydaje mi się,że są błędne dane
14 sie 17:44
Jack: moja nauka o macierzach nie zawierala informacji o macierzy pseudoodwrotnej...
Rowniez nie mnozylem nigdy rownan macierzowych przez wspolny czynnik
jesli bym pomnozyl obustronnie przez AT to powinienem to zrobic z lewej strony czy z prawej
strony dannej macierzy
np. tak :
AT * A * X = AT * 2C
czy tez tak
A * AT * X = 2C * AT
14 sie 17:44
Mariusz:
Pierwsze mnożenie jest dobre
14 sie 18:10
Mariusz:
Janek jeżeli za elementy niewiadomej macierzy wstawimy literki
i napiszemy układ równań to wyjdzie on sprzeczny więc możesz mieć rację
14 sie 18:19