Wartosc bezwgledna pytanie
Macko z Bogdanca: Mam takie pytanko, gdy mamy przyklady:
||x|−6|=4 Mozemy je rozwiazywac na 2 przyadki |x|−6=4 v |x|−6=−4
ale gdy mamy przyklad |x+2|=x+2, żeby wynik sie zgadzał to musimy zrobic alternatywe warunkow
np x≥−2 i x<−2. I teraz moje pytanie po czym poznac, że taka alternatywe trzeba wprowadzic? Czy
trzeba robic tak zawsze, tylko mam szczescie i w ostatnich 10 przykladach wyniki wychodzily bez
tego

?
14 sie 16:37
Jerzy:
Musisz załoźyć: x + 2 ≥ 0
14 sie 16:41
===:
... definicje trzeba znać

!
|

|=

dla

≥0
|

|=−

dla

<0
14 sie 16:44
Macko z Bogdanca: To nie jest to samo co x≥−2

?
14 sie 16:44
Macko z Bogdanca: Tak wiem tylko wlasnei chodzi mi o to, ze w ksiazce mam napisane ze w jednych nierownosciach
mozna
bez tych zalozen tylko rozic na 2 przyadki, a w innych trzeba podac zalozenia
14 sie 16:45
Macko z Bogdanca: tzn w rownaniach*
14 sie 16:45
===:
jeśli będziesz miał
|x+4|=2x+2 to bawisz się w przedziałach
ale tu masz ułatwienie
|x+2|=x+2 i możesz też w przedziałach ale łatwiej i "zgrabniej" skorzystać z definicji
14 sie 16:48
mycha:
Kto tu się "rzuca" moimi jabłkami

Pozdrawiam "grubego zwierza"
14 sie 16:52
Macko z Bogdanca: Aha a da sie na ,,oko'' sprawdzic keidy nalezy uzyc tych przedizalow? czy jak mam takie
||x|−6|=4
przyklady to tez sie lepiej nimi bawic? W tym konkretnym przykladzie zalozenia beda x≥0 i x<0?
14 sie 16:55
Jerzy:
Zal. x + 2 ≥ 0
potem :
x + 2 = x + 2 lub x + 2 = −x − 2
14 sie 17:06
Jerzy:
W ostatnim nie robisz żadnych założeń
14 sie 17:07
Omikron: Jeżeli po drugiej stronie też masz niewiadomą to przedziały. Jak liczbę to zdejmujesz moduł i
dwa przypadki
14 sie 17:08
Omikron: Możesz też tak jak Jerzy napisał, zdejmować moduł jak po drugiej stronie jest niewiadomą, ale
wtedy konieczne założenie.
Jeżeli będziesz miał równanie typu |X+2|−|x−3|=7 to przedziały.
14 sie 17:09
Macko z Bogdanca: Dobra jzu rozumiem! Dzieki
14 sie 17:16
Macko z Bogdanca: juz*
14 sie 17:16