algebra uzasadnij
olax: pytanie dlaczego w drugim nawiasie należy wzór zredukować do minusa a nie plusa.
Chodzi o to:
Wykaż że wyrażenie
√4x2+12x+9 + 2
√x2+12x+36 ma stałą wartośc dla x ∊ (−1,5)
robie tak:
|2x+3|+2|x+6|= w obu nawiasach jak podstawię sobie liczbę z przedziału x
to mam wszystko na plusie czyli nie powinnam zmieniać znaku:
więc:
2x+3+2x+12= i jest źle, w odpowiedzi mają |2x+3|+2|x−6|
ale przecież: (x−6)
2=x
2− (MINUS SKĄd


12x+36 a przecież mam 2
√x2+ PLUS 12x+36 ?
14 sie 15:28
Jack: moze w odpowiedziach jest blad.
14 sie 15:32
6latek : a moze zamiast x2+12x+36 jest x2−12x+6?
14 sie 15:34
6latek : +36 nie 6
14 sie 15:35
14 sie 15:42
Adam: po prostu ktoś się pomylił, powinno być x2−12x+36
14 sie 15:46
olax: ok, dziękuję
14 sie 15:50
6latek : U mnie w ksiazce jest (−12x)
14 sie 15:55