równanie różniczkowe
Fred: | | dy | |
Rozwiąż (y−x) √1+x2 |
| =√(1+y2)3 |
| | dx | |
14 sie 15:19
Mariusz:
Zdaje się że już gdzieś widziałem to równanie
Podstawienia Eulera
t=x+√x2+1
u=y+√y2+1
usuną niewymierność z równania
√(1+y2)3dx+(x−y)√1+x2dy=0
a ty powinieneś szukać takich podstawień które sprowadzą ci te równanie
do równania o rozdzielonych zmiennych
14 sie 17:05
Fred: ja zacząłem to całkować ale doszedłem do tego i nie wiem co z tym
| | y(y−x) | |
ln(x+√1+x2)= |
| +C |
| | 1+y2 | |
14 sie 17:20
Mariusz:
Jakie jeszcze podstawienia usuwają niewymierność w całkach ∫R(x,√ax2+bx+c)
14 sie 19:34
Mariusz:
Jak masz równanie
√(1+y2)3dx+(x−y)
√1+x2dy=0
to zamieniasz zmienne w ten sposób
| | δX | | δY | |
[P(X(ξ,η),Y(ξ,η)) |
| +Q(X(ξ,η),Y(ξ,η)) |
| ]dξ+ |
| | δξ | | δξ | |
| | δX | | δY | |
[P(X(ξ,η),Y(ξ,η)) |
| +Q(X(ξ,η),Y(ξ,η)) |
| ]dη=0 |
| | δη | | δη | |
U ciebie
P(x,y)=
√(1+y2)3
Q(x,y)=(x−y)
√1+x2
Funkcji X(ξ,η) oraz Y(ξ,η)
powinieneś szukać wśród tych które usuwają niewymierność z całek ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
Po podstawieniach powinieneś otrzymać równanie o rozdzielonych zmiennych
14 sie 19:57
Mariusz:
Czynnik całkujący wygląda tak
| | (y−x)√1+x2+(1+x2)√1+y2 | |
μ(x,y)= |
| |
| | (1+y2)(1+xy)2(1+x2) | |
14 sie 21:32