Wielomiany.
Igor: Wielomian W przy dzieleniu przez x−1 daje resztę −4, a przy dzieleniu x+2 daje resztę 2.
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W przez (x−1)(x+2)
Wynik: −2x−2
14 sie 13:56
mycha:
R(x)=ax+b
R(1)= −4 i R(−2)= 2
Rozwiąż taki układ równań
a+b=−4
−2a+b=2
R(x)= −2x−2
14 sie 14:03
mycha:
A teraz prawidłowy matematyczny zapis

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) stopnia drugiego
jest wielomianem co najwyżej stopnia pierwszego
czyli jest postaci R(x)=ax+b
W(x)=(x−1)(x+2)*Q(x) +ax+b
W(1)= 0 +2a+b ⇒
a+b= −4
W(−2)= 0−2a+b ⇒
−2a+b= 2
po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujemy : [c[a= −2 i b= −2]
zatem R(x)=
−2x−2
14 sie 14:15
Igor: Dzięki.
Sam bym się nigdy nie domyślił.
Znajomość teorii wiele daje jak widzę

.
14 sie 15:19
mycha:
14 sie 15:20
Igor: Jeszcze mam takie jedno podobne.
Wyznacz parametry a i b tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=(a−b)x3+(2a+b)x3+x−6
przez trójmian x2+x−2 była równa R(x)=2x +2.
14 sie 15:27
mycha:
x2+x−2= ( x−1)(x+2)
to W( 1) = R(1) = 2*1+2= 4
W( −2)=R(−2)= 2*(−2)+2= −2
zatem:
(a−b)*13+(2a+b)*12+1−6= 4 ⇒ ......... a=....
(a−b)*(−2)3+(2a+b)*(−2)2 −2−6=−2 ⇒ ... b=...
teraz tylko dokończ obliczenia
14 sie 15:56