Pole trójkąta
Jack:

Proste zadanie z gimnazjum.
Oblicz pole trójkąta.
14 sie 12:54
Jerzy:
P = 30
14 sie 13:00
Jack: oczywiscie ze nie
14 sie 13:11
Metis: Taki trójkat nie istnieje?
14 sie 13:11
Jack: dokladnie
14 sie 13:12
Jack: skoro to jest trojkat prostokatny, to znaczy ze mozna na nim opisac okrag, a zatem najdluzsza
wysokosc jaka by istniala wynosi 5.
zatem taki trojkat nie istnieje ;x
14 sie 13:12
Metis: Inaczej:
Z twierdzenia o wysokości w trójkącie prostokątnym mamy:
xy=36
oraz x+y=10
Brak rozwiązania.
14 sie 13:13
Metis: x, y to odcinki, na które dzieli przeciwprostokątną wysokość h=6.
14 sie 13:14
Jack: tak, tez tak mozna
14 sie 13:15
Jerzy:
Wyimagowany trójkąt , wyimagowane pole
14 sie 13:22
Jack: ; D
14 sie 13:23
Metis: ... całe gimnazjum
14 sie 13:24
mycha:

h∊(0,R>
14 sie 13:28