pochodna
Krolik: Mmy f(x) =(xn−1)n . Oblicz ile wynosi n−ta pochodna f(n)(x)
14 sie 10:42
piotr: n2(xn−1)n−1xn−1
14 sie 11:16
piotr: to była pierwsza pochodna
14 sie 11:17
Krolik: to akurat wiem
f'(x)=n(xn−1)n−1nxn−1
f''(x)=n(n−1)(xn+1−x)((n+1)xn−1))
f'''(x)=n2(n−1)[((n+1)xn−1))2+(xn+1−x)n(n+1)xn−1]
ale nie umiem znalezc n−tej
14 sie 11:24
Adam: ((xn−1)n)'=(xn−1)n−1*xn−1*n2
f(n)(x)=xn−1*xn−2*...*x*nn+1*(n−1)n*(n−1)n−2*...*34*23
mam nadzieję że się nie pomyliłem
14 sie 11:38
Adam: napisałem nn+1*(n−1)n*(n−1)n−2*...*34*23
powinno być nn+1*(n−1)n*(n−2)n−1*...*34*23
14 sie 11:46
Krolik: Wow nigdy bym na to nie wpadł
14 sie 11:57