Wyznacz wartosc parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji
Macko z Bogdanca: | | 1 | |
f(x)= |
| jest przedział (4,∞) |
| | √m2x−8m | |
f(4)=0
4m
2−8m=0
m(4m−8)=0
m=0 v m=2 <= m≠0 ponieważ mianownik musi być rozny od zera
odp m=2
Dobrze wykonany jest ten przyklad?
14 sie 04:16
Adam: powinno być m
2x−8m>0
| | 1 | |
i nie pisz f(4)=0 jak wcześniej napisałeś f(x)= |
| |
| | √m2x−8m | |
możesz napisać np. g(4)=0 gdzie g(x)=m
2x−8m
poza tym dobrze
14 sie 14:21
Macko z Bogdanca: Dzięki! A co do tego m2x−8m>0, to nie powinien byc takie warunek gdybyw poleceniu było
,,zawiera się w przedziale''? Czyli wg. mnie powinno byc, 4m2−8m=0. Gdyby bylo zawiera się
to wiadomo gdyby m>2 kazda liczba wtedy nalezalaby do przedzialu (4,
∞), a tutaj chyba
konktretnie
chodzi o przedzial (4,
∞). Nie jestem pewny dlatego pytam
14 sie 16:18
Macko z Bogdanca: Tzn. bo w poleceniu mam ,,jest przedzial'' (4,∞)
14 sie 16:19
Adam: | | 1 | |
nie mówię że 4m2−8m=0 jest źle, ale wcześniej pisałeś że np. |
| ≥0, stąd ta |
| | m2x−8m | |
nierówność
14 sie 16:34
Macko z Bogdanca: Mialem na mysli ze w wyrazeniu jest pierwiastek, a ze jest nieujemny to chcialem sie go pozbyc

Zle to zapisalem?
14 sie 16:39
Adam: | | 1 | | 1 | |
Tak, ponieważ |
| ≠0 więc |
| >0 co prowadzi do mojej nierówności |
| | m2x−8m | | m2x−8m | |
| | 1 | |
zapis |
| =0 również jest źle |
| | 4m2−8m | |
14 sie 16:46
Macko z Bogdanca: No ok, ale wtedy gdy dojdzie do wyniku bedizmey mieli m>2 0 odrzucamy zostaje nam
m>2 czyli kazdy wynik powyzej 2 bedzie rozwiazaniem, ale wtedy fucnkja na 100% bedzie sie
zawierac
w tym przedzialu,a w zadaniu chodzi o to ze (4,
∞) ma byc tym przedzialem nawet.
Nawet w odpoweidzach jest m=2 i teraz to jzu zgupialem
14 sie 16:53
Adam: nierówność ktorą podałem wyznacza dziedzinę, napisałem ją bo zobaczyłem
| | 1 | |
zapisy w stylu |
| =0 ⇒ 1=0  |
| | m2x−8m | |
| 1 | |
| =0 ⇒ 1=0  |
| 4m2−8m | |
ty do zera musisz przyrównać tylko to od czego zależna jest dziedzina, te dziwne
przekształcenia
| | 1 | |
w stylu |
| =0 ⇒ 4m2−8m=0 są niepoprawne |
| | 4m2−8m | |
14 sie 17:01
Macko z Bogdanca: Czyli to powinno wygladac tak?
m
2x−8m>0
g(x)=0 ⇔ g(x)=m
2x−8m
4m
2−8m=0
4m(m−2)=0
m=0 v m=2 ⇒m≠0
Odp. m=2 ?
14 sie 17:13
Adam: tak, ale jak już mówiłeś, m2x−8m>0 jest zbędne, i pomyliłeś się i napisałeś g(x)=0 (g(4)=0)
a równoważności się tak nie używa
14 sie 17:18
Adam: implikacji zresztą też nie
14 sie 17:18
Macko z Bogdanca: Ok juz zaczynam to pojmowac! Jeszcze jedno pytanie nazelzy jakos zapisac to ze wyrazenie pod
pierwiastkiem
jest nieujemne czy nie trzeba?
14 sie 17:20
Adam: tutaj nie trzeba
14 sie 17:21
Macko z Bogdanca: Aha to dziekuje za pomoc
14 sie 17:22
Mila:
D
f=(4,
∞)⇔
x>4
i
m
2x−8m>0 i m≠0⇔
m
2*x>8m /:m
2
m=2
===
14 sie 17:23
Adam: tzn mógłbyś skorzystać z wyrażenia m2x−8m>0 i zakładając m≠0
masz x>8/m a ponieważ x>4 to 4=8/m
14 sie 17:23
Macko z Bogdanca: Ok! Dziekuje za ten 2gi sposob
14 sie 18:03