Rownanie liniowe i nierownosc liniowa, pytanie
Macko z Bogdanca: Moglby ktos to wytlumaczyc? Czytam ksiazke i tam przedstawione jest to na prostszych
przykladach i albo
brak mi podstaw albo nie wiem o co chodzi

Mamy wyznaczyc wartosc parametru m dla ktroego rownanie z niewiadoma x ma co najmniej 1
rozwiaznie
a) mx+m=m
2x+1
| | 1−m | |
Doprowadzam to do formy x= |
| |
| | m(1−m) | |
m≠0
| | 0 | |
i odp jest m∊R−[0] A czemu 1 może byc? przeciez gdy podstawimy 1 otrzymujemy |
| a |
| | 1*0 | |
przeciez przez 0 nie mozna dzielic. Slyszalem ze dzielenie przez zero to
∞ ale raczej o to
tutaj nie chodzi

i kolejny przyklad x=m
2x
zapisauje w postaci (1−m)(1+m)x=0
I tez nie rozumiem do konca odpowiedzi m∊R przeciez jak wzadzimy obojetnie jaka liczbe to albo
sie
rownanie sie zeruje albo wychodzi powiedzmy 3x=0. Wiem, ze roownanei liniowe ma jedno
rozwiazanie
| | 0 | |
gdy x=U[−b}{a} no ale w tym przyadku mielibysmy |
| lub U {0}{0}. Nie za bardzo wiem o co w |
| | 3 | |
tym chodzi
13 sie 23:21
Omikron: To Ty podzieliłeś przez (1−m) eliminując to rozwiązanie. Na początku nie było ułamków.
13 sie 23:31
Omikron: Przekształć do funkcji liniowej.
(m2−m)x+1−m=0
Równanie to ma rozwiązanie jeżeli:
1) Współczynnik kierunkowy nie jest równy 0 (wtedy na pewno będzie przyjmowało wartość 0
2) Współczynnik kierunkowy równy 0 (a więc funkcja stała) i wyraz wolny równy 0
13 sie 23:34
Macko z Bogdanca: Moglbys pokazac jak Ty robisz takie zadania? z wytlumaczeniem? bo nawet jak sobie rozpisalem to
bez dzileenie to
i tak mi ta 1 nie pasuje
13 sie 23:38
Macko z Bogdanca: Dobra juz rozumiem dzieki!
13 sie 23:39
Omikron: Proszę
13 sie 23:39
Macko z Bogdanca: A to mam pytanie jeszcze to przykadlu b) x=m2x
x−m2x=0
(1−m2)x=0
b=0
a≠0
1−m2≠0 ==> m≠1 v m≠−1
m∊R−{1,−1}
a w odp jest m∊R Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale to co ja napisalem to bedzie max 1 miesjce
zerowe
tak jak mowi zadanie conajmniej jedno rozwiaznie. Czy mam cos zle?
13 sie 23:46
Adam: problem w tym że założyłeś że 1−m2≠0, a to nie tak działa
sprawdź czy dla m=1, m=−1 równanie jest prawdziwe, i ma ∞ wiele roziwiązań
14 sie 00:13
Adam: sorry, zapętliłem się, podstaw za m −1 i 1 i sprawdź
14 sie 00:14
Adam: zawsze sprawdzaj co będzie gdy współczynnik przy największym x−ie =0
14 sie 00:17
Macko z Bogdanca: Dobra juz to chyba rozumiem przelozylem sobie te wszystkie zadania na uklad wspolrzedny i
zaczelo
wszystko wychodzic prawidlowo

podstawilem −1 i 1 i wyszlo rownanie tozsamosciowe (mam
nadzieje
ze nie pisze glupot

) Racja odpowiedz to m∊R Dziekuje za pomoc
14 sie 00:20
Omikron: Nie wyszło, bo sprawdziłeś tylko jeden z przypadków
1) a≠0
2) a=0 ∧ b=0
14 sie 00:24