nierówność wykładnicza
ppp: 23 do potęgi 1x+2 ≤ 49
23 do potęgi 1x+2 ≤ 232
1x+2 ≤ 2
1x+2 −2 ≤0
1−2(x+2)x+2 ≤0
1−2x−4x+2 ≤0
−2x−3x+2 ≤0
(−2x−3)(x+2) ≤0
i dalej nie wiem jak...
13 sie 20:15
6latek : Funkcja wykladnicza to funkcja roznowartosciowa .
Poza tym jesli podstawa jest (0,1) to jest to funkcja malejaca wiec jak porownujesz
wylkadniki poteg to zmieniasz zwot nierownosci na przeciwny
(−2x−3)(x+2)≥0
POlicz miejsca zerowe , ramiona paraboli w dol bo (−2x)*x=−2x
2 czyli a<0 i wyznacz
przedzial
13 sie 20:28
ppp: −2x−3=0 ∨ x+2=0
−2x=3 ∨ x=−2
x=−1 12
x∊(−∞,−2) ∪ <−1 12,+∞) ?
13 sie 20:40
6latek : Przedzial zle
Przeciez jest ≥0 a nie ≤0
13 sie 20:42
ppp: To nie wiem...
13 sie 20:47
6latek :
13 sie 20:50
ppp: (−2,+∞)
13 sie 20:51
ppp: <−2,+∞)*
13 sie 20:52
ppp: (−∞,1,5>
13 sie 20:52
6latek : Nie zgaduj , przeciez zaznaczylem na czerwono jaki przedzial
masz nierownosc slaba wiec miejsca zerowe naleza do tego przedzialu a wiec przedzial
obustronnie domknirety
13 sie 20:57
ppp: A no tak
13 sie 20:59
ppp: a nie powinno być kółko otwarte przy −2?
Dziedziną tej nierówności jest D=R−{−2} a więc −2∉D
13 sie 21:57
6latek : Powinno byc
13 sie 22:01
ppp: czyli x∊ (−2,−112>
13 sie 22:06
6latek : Tak
Wpisz moze do wolframa i jeszcze sprawdz
13 sie 22:17