Forma kwadratowa
Benny: Jak mam sprawdzić czy formę kwadratową dobrze sprowadziłem do postaci kanonicznej?
13 sie 19:07
Benny:
14 sie 10:34
zombi: Jak znajdziesz bazę, w której forma kwadratowa ma postać kanoniczną, to wystarczy wyrazić
podstawowe wektory w tej bazie i wstawić do formy. Powinno wyjść to co na początku

Daj przykład, to się pobawimy. Jaką metodą sprowadzane? Lagrange'a czy Jacobiego?
14 sie 12:06
Benny: Metodą ortogonalizacji Grama−Schmidta.
Przykład:
| | 2 | |
5x2+2y2+5z2+4xy−2xz+4yz+4√2x+2√2y+ |
| =0 |
| | 3 | |
λ
1=0 pierwiastek jednokrotny
λ
2=6 pierwiastek dwukrotny
Wektor własny dla 0 v
1=(1, −2, 1)
Wektory własne dla 6 v
2=(2, 1, 0), v
3=(−1, 0, 1)
14 sie 12:11