Dwa zadania ze stereometrii
m: 1. Przekątna prostopadłościanu ma długość d=11 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy
prostopadłościanu kąt alfa=43 stopnie, zaś z płaszczyzną jednej ze ścian bocznych kąt beta=21
stopnie. Oblicz objętość prostopadłościanu z dokładnością do 1 cm szesciennego.
(Odpowiedź 207 cm3)
2. W sześcianie o krawędzi 1 połączono wszystkie wierzchołki dolnej podstawy z jednym
wierzchołkiem podstawy górnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanego w ten sposób
ostrosłupa.
(Odpowiedź 2+ pierwiastek z 2)
Pole podstawy to 1, pole jednej ściany bocznej wyszło mi pierwiastek z 2 przez 4, a Pc wychodzi
mi 1 + pierwiastek z dwóch, więc coś źle robię.
Proszę o pomoc
13 sie 16:29
m: pomoże ktoś?
13 sie 16:58
m: może chociaż jakąś wskazówkę?
13 sie 17:47
Eta:

zad2/
a=1 , d=
√2= |AE|=|EC| i |EB|= p=
√3 −− dł. przekątnej sześcianu p=a
√3
to trójkąty BAE i BEC są prostokątne i przystające o bokach 1,
√2,
√3
| | 1 | |
zatem ich pole jest równe |
| a*d= a√2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Pc(ostrosłupa)= a2+2* |
| a2+2* |
| a*d |
| | 2 | | 2 | |
P
c= 1+1+
√2= 2+
√2
13 sie 17:57
m: dziekuje
13 sie 18:01
Eta:
13 sie 18:05
Eta:

1
V=ab*H
Z trójkąta prostokątnego ABE :a= 11*sin21
o i d= 11*cos21
o
z trójkąta prostokątnego ACE : H= 11*sin43
o
z trójkąta prostokątnego BCE: b=
√d2−H2
Wyznacz wartości sinusów i cosinusów z tablic i oblicz a, b, H
podstaw do wzoru na V=..... i otrzymasz ≈ 207 cm
3
13 sie 18:15