13 sie 14:20
wrocek:

α −−− kąt ostry
sin
2α+cos
2α=1 ( jedynka trygonometryczna .... widnieje w tablicach
to w mianowniku ( na "dole") otrzymasz wstawiając za 1
sin
2α+cos
2α+cos
2α−sin
2α= 2 cos
2α
i te 2cos
2α skróci się z licznikiem ( "górą"
otrzymasz odpB: sinα
13 sie 14:30
maciu: nie pojmuje
13 sie 14:33
wrocek:
Czego nie pojmujesz?
13 sie 14:37
maciu: to w mianowniku ( na "dole") otrzymasz wstawiając za 1
sin2α+cos2α+cos2α−sin2α= 2 cos2α
i te 2cos2α skróci się z licznikiem ( "górą"
otrzymasz odpB: sinα
tego nie pojmuje
13 sie 14:39
maciu: tak w ogole to krok po kroku prosze a nie ze za to wstawie,ja w ogole nie wiem czemu tak i w
ogole,tam sie cos przed nawias wstawia? sa jakies wzory?bo jak tak to nie robie
13 sie 14:42
wrocek:
13 sie 14:46
maciu: na górze w tym pierwszym w liczniku jest 1 tak?
13 sie 14:53
wrocek:
Na "dole " masz 1 −−−− nie widzisz tego w zadaniu ( w arkuszu)?
i na "dole za 1 podstawiasz sin2α+cos2α
13 sie 14:54
maciu: a na górze to co to jest?
13 sie 14:55
wrocek:
A co masz na "górze" w arkuszu? widzisz ? ( albo "kup sobie okulary"
13 sie 14:56
maciu: mam okulary
13 sie 14:57
wrocek:
1= sin2α+cos2α −−−−− to wzór z tablic !
13 sie 14:57
wrocek:
Ja też mam okulary
13 sie 14:57
maciu: na gorze jest 2sina * cos2a
13 sie 14:58
maciu: to wiem,ale tam co innego jest w liczniku
13 sie 14:58
wrocek:
Tak
Narysowałam Ci wszystko zobacz>> 14:46
13 sie 14:59
maciu: ale + to tak to wtedy jest 1,ale tam jest razy w liczniku
13 sie 15:01
wrocek:
Licznik zostawiasz w spokoju!
Wstawiasz za 1 do mianownika!
Nie mam do Ciebie siły!
13 sie 15:02
maciu: to w mianowniku inaczej jest 1−1?
13 sie 15:03
maciu: ale co ty mi za nie prawde piszesz

przeciez w mianowniku jest 1+cos
2 a−sin
2a
13 sie 15:05
wrocek:
To pisz swoją "prawdę"

! i nie zadawaj więcej pytań !
13 sie 15:09
maciu: ok,dzieki za pomoc
13 sie 15:10
wrocek: Nie ma za co
13 sie 15:12
13 sie 15:12
wrocek:
No to masz problem
13 sie 15:13
maciu: a nie pomagaj i tak mi nie objaśniłeś nie ty jeden jestes na tym forum,z pewnoscia znajdzie sie
ktos rozumny, w przeciwienstwie ..... kto mi to objasni żegnaj
13 sie 15:13
wrocek:
13 sie 15:14
13 sie 15:21
yht:
w zadaniach gdzie występują sin, cos bądź tg i sformułowanie "wyrażenie ... jest równe"
proponuję Ci następującą metodę
w przykładzie i potem w odp. za α podstawiaj sobie 30
0
| | 2sin300*cos2300 | |
masz |
| |
| | 1+cos2300−sin2300 | |
| | 1 | |
wartości sin300= |
| =0,5, |
| | 2 | |
masz w tablicach
| 2sin300*cos2300 | | 2*0,5*(0,87)2 | |
| = |
| = |
| 1+cos2300−sin2300 | | 1+(0,87)2−(0,5)2 | |
| | 1*0,76 | | 0,76 | |
= |
| = |
| = 0,50 |
| | 1+0,76−0,25 | | 1,51 | |
teraz odpowiedzi:
| | √3 | |
D. cos2300 = ( |
| )2 = (0,87)2 = 0,76 |
| | 2 | |
najbliżej wyniku
0,50 jest odp.
B i to jest prawidłowa odpowiedź
********
Zrób zadanie 53 z tej listy
http://www.matemaks.pl/rozne-zadania-z-trygonometrii.html
oraz zadanie 9 z tej maturki:
http://pliki.echodnia.eu/pdf/matematyka%20arkusz%202016.pdf
14 sie 11:48
maciu: czyli tutaj też,można podstawić zaraz sprawdze jak mi to wyjdzie
14 sie 14:11
maciu: to jest fenomenalny sposób,prosze o więcej tych metod
14 sie 14:41
6latek : To pokaz mi jak zrobiles to zadanie nr 9 tym sposobem (tez skorzytam
14 sie 14:43
6latek : halo pokazesz ?
14 sie 14:46
maciu: po co te halo
14 sie 14:47
6latek : Bo sie niercierpliwie skoro to taki dobry sposob i chciabym go bardzo szybko poznac jak go
zastosowac w tym zadaniu nr 9 i nr 53
14 sie 14:49
maciu: 0,87−0,21=0,66 teraz szukam odp
14 sie 14:49
maciu: w zad 9 odp D
14 sie 14:51
6latek : Jak to policzyles? (ciekawy jestem
14 sie 14:53
mycha:
Maciu dobrze "główkuje"

... tylko czy na maturze też ....
Np: α=60
o
cos60
o= 0,5 −−− z tablic
sin60
o≈0,866 −−− z tablic
(sin60
o)
2= 0,866*0,866≈0,75
to 0,5−0,5*0,75= 0,5−0,375= 0,125
i cos
360
o= 0,5*0,5−0,5= 0,125
odp: D cos
3α
14 sie 14:53
mycha:
Poprawię zapis: i cos360o = 0,5*0,5*0,5= 0,125
14 sie 14:56
maciu: no nie ja dobrze główkuje ,to fenomenalne metody yht, no ale ja też dobrze gówkuje
14 sie 14:57
maciu: czym sie różni −pierwiastek drugiego stopnia z 2 od √−2
14 sie 14:58
maciu: niczym?
14 sie 14:59
6latek : Jasne .
Bo ja bym zrobil tal
= cosx(1−sin2x)= cosx*cos2x= cos3x
i nie tracil tyle cennego czasu mycha na maturze na liczenie na kalkulatorze .
14 sie 15:02
maciu: ale ja nigdy w życiu tak nie zrobie bo nie znam tych wzorów i nigdy ich nie bede znał! kiedy to
zrozumiesz
14 sie 15:04
mycha:
√−2 −− nie istnieje
nie istnieją pierwiastki stopnia parzystego z liczb ujemnych
ale 3√−8= −2 bo (−2)*(−2)*(−2)= −8
14 sie 15:04
6latek : √−2 istnieje w liczbach zespolonych
P[−2} w liczbach rzeczywistych a TY sie w takich poruszach nie istnieje
14 sie 15:04
maciu: −√2 to jest −1,41 czy 1,41
14 sie 15:04
mycha:
Hej "małolatku"

To "metoda maciowa" ( nic nie umieć! i...... zdać maturę
14 sie 15:05
maciu: nie życze sobie takich komentarzy,ahh zauwazylem ze wszyscy od dluzszego czasu maja mnie za
debila i smieja sie z mojej wiedzy...
14 sie 15:06
6latek : Mycha 3√−8 policzy na klakulatorze
Post 15:04
Oczywiscie ze rozumiem . Pisales o tym Ja tylko pokazalem CI prosciejsza metode od kalkulatora
14 sie 15:07
mycha:
"nic nie umieć ! i .... zdać maturę"
To dopiero
wyczyn ! ( na dopingu
14 sie 15:08
maciu: to bedzie −2 w 15 07?
14 sie 15:08
maciu: ale ja wiele umiem naprawde
14 sie 15:08
mycha:

maciu

I pamiętaj ..... co napisała
Eta o ...... na 100%
14 sie 15:10
Metis: Kiedy ta poprawka?
14 sie 15:12
maciu: 9dni
14 sie 15:12
6latek : WItaj
mycha 
Moze i zda tymi swoimi metodami ta poprawke (ale jaka bedzie mial z teo satysfakcje ?
Syn mojego kolegi tez zdal ledwo mature podsatwowa ale poszedl (licencjat masazysta) i teraz
cos tez robi
Natomiast maciu nie wybiera sie na zadne studia bo pisal .
Jeden z tego plus jest taki ze bedzie pokazaywal przyszlym maturzystom jak zdac mature (cos tam
umiejac) wylacznie poslugujac sie klakulatorem .
14 sie 15:13
maciu: ja mysle że plus jest jeszcze takie,ze na studia nie ide
14 sie 15:14
mycha:
Maciu
My się z Ciebie nie śmiejemy ( tylko tak sobie żartujemy)
Podziwiamy Twoje usilne dążenia ( byle było te
30%)
czego wszyscy Ci
życzymy
14 sie 15:18
maciu: miło mi
14 sie 15:20
maciu: nie zawiode was
14 sie 15:20
6latek : Nikt nie napisal ze jestes debilem (chociaz pewnie kazdy ktory CI pomagal w duchu sobie tak
mysli
Poza tym jak Ty masz wiedze ? Czcego sie nie dotkniesz to zaraz (nie pojmuje )
Ale juz skonczmy z tym .
Bierz sie za wczorajszse zadnia ze stozkami bo jeszce dojda walce i ostroslupy i
graniastoslupy
Moz eprzyjamniej tutajz lapiesz jakies brakujace punkty do tych upragnionych 30% .
14 sie 15:21
maciu: to trojkaty odstawic,te walce wzaniejsze sa? i stozki?
14 sie 15:23
mycha:
Trójkąty też!
14 sie 15:24
maciu: ja mysle ze te graniastoslupy i ostroslupy czy co to jest ,to beda w otwartych i to jest
obszerne bardzo,i nawet jak sie tego naucze,stozka przykladowo,to moze byc co innego w
otwartych,a trojkaty beda w zamknietych na 100 i chyba na to warto postawic
14 sie 15:26
6latek : Trojkaty (ich wlasnosci) beda na bank
14 sie 15:30
maciu: dobra ,to jakie wzrory tego dotyczą,tylko nie 100 zadan tylko te podobne do tych własnosci
prosze
14 sie 15:36
14 sie 15:38
6latek : czy zrobiles chociaz jedno zadanie z tego linka co podala CI mycha?
tam sa te wlasnosci
14 sie 15:39
maciu: wczoraj pisales ze nie moze byc suma dwoch bokow wieksz od jednego a tu jest 5,5,1
14 sie 15:39
6latek :

Istnieje taki trojkat ?
14 sie 15:41
6latek : A jakby nie bylo do wyboru odpowiedzi to jakbys do tego doszsedl ze a=2 ?
14 sie 15:43
maciu: ale co z ta wczorajsza definicja,napisz ja jeszcze raz prosze,ona zaprzecza temu
14 sie 15:43
maciu: bardzo prosze to definicje
14 sie 15:44
6latek : NIc nie zaprzecza tylko naucz sie dodawac
PO drugie napisz jaki trojkat nazywamy rownoramiennym
14 sie 15:45
Omikron: Właśnie musi być większa
14 sie 15:45
Omikron: W sensie suma dwóch boków musi być większa od trzeciego.
14 sie 15:46
maciu: równoboczny ma równe boki np jak na zdjeciu 1.5,5
14 sie 15:47
maciu: W sensie suma dwóch boków musi być większa od trzeciego.
i to wszystko co musze widzieć?
14 sie 15:48
6latek : Jesli bylby rownoboczny to mialby boki takie 5,5 5 albo 1, 1 1
TRojkat rownoboczny ma wszystkie boki rowne i katy wewnwtrzne po 60 o
14 sie 15:49
Omikron: Z nierówności trójkąta to wszystko
14 sie 15:50
6latek : Post 15:48 (tak
14 sie 15:50