ułamki zwykłe- podstawówka
mikii7: Który ułamek jest większy 7/8 czy 8/9? Mój młodszy brat ma problemy ze sprowadzaniem do
wspólnego mianownika. Czy można mu to jakoś inaczej wyjaśnić?
13 sie 13:11
Omikron: Większe jest 8/9. Pokaż mu może na przykładzie podzielenia tortu na części.
13 sie 13:16
Jack: zawsze ten wiekszy jest wiekszy : D
| | 8 | | 7 | |
zatem |
| jest wieksze od |
| |
| | 9 | | 8 | |
a jak nie wiesz jak sprowadzic do wspolnego to niech wspolnym bedzie iloczyn mianownikow czyli
8 * 9 = 72
zatem
| 7 | | 7 * 9 | | 63 | |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 8 * 9 | | 72 | |
| 8 | | 8 * 8 | | 64 | |
| = |
| = |
| |
| 9 | | 9 * 8 | | 72 | |
zatem
13 sie 13:16
Mila:
Teraz niech uczeń wyciąga wniosek.
13 sie 18:13
Eta:
Można też tak:
| | | | 8 | | 8 | | 64 | |
zatem |
| = |
| * |
| = |
| >1 |
| | | | 9 | | 7 | | 63 | |
13 sie 18:38