13 sie 00:28
Omikron: Pierwsza prosta: x+0y−3=0
Druga prosta: 0x+y+1=0
Możesz zastosować wzór na odległość punktu od prostej.
13 sie 01:19
maciu: wytłumacz mi prosze skąd pierwsza prosta x+0y−3=0
a druga 0x+y+1=0
13 sie 01:26
maciu: bardzo prosze
13 sie 01:30
Metis: Wszystko przenosisz na jedną strone.
13 sie 01:32
Omikron: Przekształciłem.
Pierwsza prosta x=3
Przerzucam 3 na lewą stronę
x−3=0
0*y=0, więc mogę dorzucić bez żadnych konsekwencji. Robię to po to żeby lepiej było widać
postać ogólną prostej.
Z drugą robię podobnie.
To zadanie możesz też zrobić inaczej, narysować te proste w układzie współrzędnych, zaznaczyć
punkt i policzyć odległość (kratki)
13 sie 01:32
maciu: jedna kratka bedzie odpowiadac jako 1?
13 sie 01:37
maciu: y−1 wiem jak narysować na ois y −1 prostą długą, a jak ma być x=3?
13 sie 01:40
maciu: to dobra pierwszy sposób mamy tak
x−3=0
y+1=0 co dalej?
13 sie 01:41
maciu: bardzo prosze nie pojmuje
13 sie 01:46
maciu: naprawde bardzo prosze
13 sie 01:56
maciu: Prosze
13 sie 03:58
nick: no to masz juz te proste w postaci:
Ax + By + C = 0
więc o co chodzi
teraz podstawiasz obie do wzoru i dodajesz
13 sie 09:29
nick: wyniki
13 sie 09:29
nick: w sensie osobno do wzoru pierwsza prosta i pkt i osobno drugą prosta i pkt
13 sie 09:30
Omikron: x=3 to pionowa prosta
13 sie 10:05
wrocek:

Policz kratki
i masz odp:
5+5=10
13 sie 13:30
maciu: tych prostych nie pojmuje ,skad mam wiedziec gdize jest x ,b c?
13 sie 13:47
maciu: sposob wrocka rozumiem,ale jak te proste zapisac....
13 sie 13:48
Omikron: W tym przypadku najłatwiej liczyć kratki na rysunku. Zapis Ci już wyjaśniłem, jak nie rozumiesz
to trudno...
13 sie 13:55
maciu: rozumiem,ale mam obawy czy w innych przykładach na maturze tez bedzie taka mozliwosc,dlatego
chce opanowac obydwa sposoby
13 sie 14:00
Janek191:

A = ( − 2, 4)
Odległóść A od prostej x = 3
d
1 = 3 − ( −2) = 3 + 2 = 5
Odległość A od prostej y = − 1
d
2 = 4 − (−1) = 4 + 1 = 5
zatem
d = 5 + 5 = 10
==============
13 sie 14:01
Omikron: Umiesz sprowadzać do postaci ogólnej?
13 sie 14:16
maciu: nie
13 sie 14:18
wrocek:
Po co? równanie?
Licz kratki i............. tyle
13 sie 14:20
Omikron: Zlikwiduj ułamki, w tym celu przemnóż przez 3.
3y=7x−12
Przerzuć wszystko na jedną stronę.
7x−3y−12=0
Masz gotowe równanie w postaci ogólnej.
wrocek, maciowi chodzi o trudniejsze sytuacje, gdzie nie da się policzyć kratek.
13 sie 14:30
maciu: a dlaczego 7x jest pierwsze a nie 3y
13 sie 14:34
Omikron: Bo tak wygląda postać ogólna: Ax+By+C=0
13 sie 14:35
maciu: a co to ma do zadania
13 sie 14:36
wrocek:
@
Omikron
Takich zadań na podstawie nie będzie
A jakby były .... to
maciu musi "strzelać"
13 sie 14:37
Omikron: Na podstawie nie ma odległości punktu od prostej?
13 sie 14:41
Omikron: W sensie wzoru
13 sie 14:41
maciu: są są
13 sie 14:43
Omikron: Zresztą nawet jeżeli nie ma to może być przekształcanie z postaci kierunkowej do ogólnej.
13 sie 14:46