równanie
klaus: Pokaż że x4−18x2+4dx+9 =0 ma 4 rozwiązania gdy gdy d4 ≤1728.
12 sie 21:58
Mariusz:
x
4−(18x
2−4dx−9)=0
(x
2)
2−(18x
2−4dx−9)=0
| | y | | y2 | |
(x2+ |
| )2−((y+18)x2−4dx+ |
| −9)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
(y
2−36)(y+18)−16d
2=0
y
3+18y
2−36y−648−16d
2=0
y=w−6
(w−6)
3+18(w−6)
2−36(w−6)−648−16d
2=0
w
3−18w
2+108w−216+18(w
2−12w+36)−36w+216−648−16d
2=0
w
3−18w
2+108w−216+18w
2−216w+648−36w+216−648−16d
2=0
w
3−144w−16d
2=0
w=u+v
(u+v)
3−144(u+v)−16d
2=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−144(u+v)−16d
2=0
u
3+v
3−16d
2+3(u+v)(uv−48)=0
u
3+v
3−16d
2=0
3(u+v)(uv−48)=0
u
3+v
3=16d
2
uv=48
u
3+v
3=16d
2
uv=48
u
3+v
3=16d
2
u
3v
3=110592
t
2−16d
2t+110592=0
(t−8d
2)
2−(64d
4−110592)
(t−8d
2−
√64d4−110592)(t−8d
2+
√64d4−110592)
u
3=8d
2+
√64d4−110592
v
3=8d
2−
√64d4−110592
y=
3√8d2+√64d4−110592+
3√8d2−√64d4−110592−6
| | y | | y2 | |
(x2+ |
| )2−((y+18)x2−4dx+ |
| −9)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | 4d | | 1 | y2−36 | |
(x2+ |
| )2−(y+18)(x2− |
| + |
|
| ) |
| | 2 | | y+18 | | 4 | y+18 | |
| | y | | 4d | |
(x2+ |
| )2−(y+18)(x− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2(y+18) | |
| | y | | 2d | |
(x2+ |
| )2−(y+18)(x− |
| )2=0 |
| | 2 | | (y+18) | |
| | y | | 2d | |
(x2+ |
| )2−(√y+18x− |
| )2=0 |
| | 2 | | √y+18 | |
| | 1 | | 4d | |
(x2−√y+18x+ |
| (y+ |
| )) |
| | 2 | | √y+18 | |
| | 1 | | 4d | |
(x2+√y+18x+ |
| (y− |
| ))=0 |
| | 2 | | √y+18 | |
Wyróżniki obydwu trójmianów kwadratowych powinny być nieujemne
13 sie 21:23