prosze o rozwiązanie
anna: | | 6 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = x + |
| gdzie x ∊ R \ {0} |
| | x | |
dalej nie wiem
12 sie 21:43
Janek191:
Dla x > 0 jest f(x) > 0
Dla x < 0 jest f(x) < 0
Teraz wyznacz maksimum lokalne i minimum lokalne.
12 sie 21:47
Omikron: Policz pochodną, znajdź ekstrema.
12 sie 21:47
Saizou :
np. tak
| | 6 | |
y=x+ |
| interesuje nas kiedy to coś ma rozwiązanie |
| | x | |
yx=x
2+6
x
2−yx+6=0
Δ=y
2−24≥0 → y € (−
∞,−2
√6] u [2
√6,+
∞)
12 sie 21:49
anna:
| | x2 −6 | |
|
| >0 ⇔ x∊ (−∞,√6) ∪ (√6∞) |
| | x2 | |
12 sie 22:11
anna: dlaczego jest inny wynik niż u Saizou
13 sie 07:03
Mariusz:
Na tym przedziale funkcja jest rosnąca
13 sie 07:32
anna: dziękuję
13 sie 08:13
Mariusz:
x∊(−∞,−√6)∪(√6,∞)
Na tym przedziale funkcja rośnie
x∊(−√6,√6)
Na tym przedziale funkcja maleje
x=−√6 maximum lokalne
x=√6 minimum lokalne
Policz jeszcze granice przy x dążącym do nieskończoności
i granice jednostronne przy x dążącym do zera
13 sie 08:17
Mariusz:
a i jeszcze wartość funkcji w punktach w których funkcja osiąga extremum lokalne
13 sie 08:19