proszę o sprawdzenie
anna: prawdopodobieństwo pewnego zdarzenia A⊂Ω jest funkcją zmiennej i wyraża
się wzorem P(x) = x
3(1−x)
2 gdzie x ∊ <0,1>. Wyznacz największą wartość
prawdopodobieństwa tego zdarzenia
P(x) = x
3 −2x
4 +x
5
P
,(x) = 5x
4 −8x
3 +3x
2 = x
2(5x
2−8x +3)=0 ⇒ x=0 lub (5x
2−8x +3) =0
f(0)=0
f(1)=0
12 sie 16:57
Omikron: f(3/5) mi inne wychodzi.
12 sie 17:10
12 sie 17:23
Omikron: Miejsce zerowe dobre, ale końcowy wynik, czyli wartość funkcji dla 3/5 mi inne wyszło
12 sie 17:25
anna: | | 7 | |
wartość funkcji dla x1 jest równe |
| |
| | 125 | |
12 sie 17:28
Omikron: | | 3 | | 33 | | 3 | | 27 | | 4 | | 108 | |
P( |
| )= |
| *(1− |
| )2= |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 53 | | 5 | | 125 | | 25 | | 3125 | |
12 sie 17:34
anna: | | 3 | | 27 | | 3 | | 27 | | 4 | |
f( |
| ) = |
| (1− |
| sup>2 = |
| * |
| = |
| | 5 | | 125 | | 5 | | 125 | | 25 | |
słusznie bo ja to odjęłam zamiast pomnożyć
przepraszam
12 sie 17:34
Omikron: 
I ja jeszcze byłem uczony, żeby pisać taką formułkę po napisaniu końcowego wzoru pochodnej:
Dla x=... f przyjmuje minimum/maksimum i przy podanej monotoniczności (w tym przypadku można
powiedzieć dziedzinie) jest to wartość największa/najmniejsza.
Podobno w zadaniach optymalizacyjnych jest za to 1 punkt.
12 sie 17:37
anna: dziękuję
12 sie 17:39
Omikron: Proszę
12 sie 17:47