Prawdopodobieństwo
m: Rzucamy trzy razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w trzecim rzucie wypadnie
szóstka?
Jak mam się za to zabrać? Nie wyobrażam sobie wypisywać 216 możliwych wyników
Czy jest na to jakiś wzór?
12 sie 14:34
Janek191:
I Ω I = 6
3 = 216
I A I = 6*6*1 = 36
12 sie 14:36
maciu: na logike,nie ma nic do rzeczy pierwszy czy drugi rzut,liczy sie tylko trzeci , masz 6
możliwoći więc 1/6
12 sie 14:37
m: teraz widzę, że proste było to zadanie, tylko wystarczyło pomyśleć

dzięki
12 sie 14:37
m: A przy takim zadaniu:
Rzucamy trzy razy sześcienną kostką. Prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek równego 100
jest równe
jak mogę to policzyć?
12 sie 14:42
Jerzy:
Policz ile jest zdarzeń sprzyjających
12 sie 14:44
Janek191:
I Ω I = 6
3
A = { ( 4,5,5), ( 5,4,5),( 5,5,4)}
12 sie 14:45
maciu: wypisz wszystkie możliwośći i policz ile jest takich omega bedzie 216
12 sie 14:53
daras: o ile kostka jest symetryczna to prawdopodobieństwo wyrzucenia określonej liczby oczek w n−tym
12 sie 15:15