-
maciu: najmniejsza wartość wyrażenia (x−y)(x+y) dla x,y należy {2,3,4} jest równa
A 2 B −24 C 0 D −12
może mi ktoś wytłumaczyć schemat rozwiązywania tego typu zadanń?
12 sie 14:06
Janek191:
Dla x = 2 i y = 4 jest −12
12 sie 14:09
maciu: nie pojmuje,można jaśniej i w o góle o co chodzi w tym zadaniu?
12 sie 14:13
Omikron: Przecież wczoraj Ci wyjaśniłem, podstaw wszystkie liczby po kolei.
12 sie 14:14
maciu: podstawie ale co mam mnożyć to czy jak?
12 sie 14:15
maciu:
(2−4)(2+4)= −2*6?
12 sie 14:16
Janek191:
Jaka jest najmniejsza wartość wyrażenia w = ( x − y)*(x + y) jeżeli x ∊ { 2,3,4}
i ∊ {2,3,4}
Ta wartość może być równa 0 ( dla x = y = 2 lub x = y = 3 lub x = y = 4), ujemna
( dla x < y), dodatnia ( dla x > y).
12 sie 14:19
Omikron: Wypisałem Ci wszystkie możliwości podstawienia. W każdej wykonaj działania i sprawdź jaki
najmniejszy wynik Ci wyjdzie.
12 sie 14:20
maciu: wynik pierwszego nawiasu razy wynik drugiegi nawiasu?
12 sie 14:25
Janek191:
Tak
12 sie 14:26
Omikron: Tak
12 sie 14:26
maciu: to logiczne że musi być 2−4 bo wtedy bedzi −2 * 6 i bedzie −12
12 sie 14:27
Janek191:
12 sie 14:28