granica ciagu
Szlub: | | 1 | | 1 | |
Dany jest ciąg: a0 = a1 = 1, an + 2 = |
| + |
| . |
| | an + 1 | | an | |
Pokaz i oblicz lim
n →∞ a
n
12 sie 13:23
Adam: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞an=x=limn→∞ |
| + |
| = |
| + |
| |
| | an+1 | | an | | x | | x | |
x
2=2
x=
√2 ∨ x=−
√2
∀n∊N a
n≥0 ⇒ x≥0
x=
√2
pozostaje udowodnić że granica istnieje
12 sie 17:02
Szlub: No tyle to akurat wiem ale mnie bardziej interseuje dowód ze ta granica istnieje bo to powinno
być pierwsze a nie liczenie granicy.
12 sie 17:05
Adam: może spróbuj udowodnić że dla każdego n
a
n≤2
z tego że
a
n≥1
mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an−1≥1 ∧ an−2≥1 ⇒ |
| ≤1 ∧ |
| ≤1 ⇒ an= |
| + |
| ≤2 |
| | an−1 | | an−2 | | an−1 | | an−2 | |
12 sie 18:34
Szlub: Niestet nie wiem jak pokazać ze an≤2
12 sie 18:45
Adam: napisałem ci jak pokazać an≤2
musisz najpierw pokazać że an≥1
12 sie 18:49
Szlub: Miałem napisać że an≥1 jak to pokazać
12 sie 18:56
Adam: myślę że indukcją matematyczną
12 sie 18:58
Adam: może inaczej, mamy 1≤ a
1,a
2,a
3 ≤2
więc załóż że mamy 1≤ a
n−1 , a
n ≤2
| | 1 | | 1 | |
stąd 1≥ |
| , |
| ≥ 1/2 |
| | an | | an−1 | |
więc 2≥a
n+1≥1
12 sie 19:15
Adam: uznałem że jedno wynika z drugiego więc należałoby je połączyć
12 sie 19:17
Szlub: I jeszcze monotoniczność?
12 sie 19:20
Adam: ten ciąg raczej nie jest monotoniczny więc z tym jest problem
12 sie 19:23
Szlub: To w jakim celu myśłes o tych szacowaniach?
12 sie 19:41