proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz najmniejszą wartość jaką może przyjąć suma odwrotności
pierwiastków równania
x2 − 8x + k2 +4 =0
Δ = 64 −4k2 −16 > 0
czy mam skorzystać ze wzorów Vieta
12 sie 13:03
Jerzy:
Ze wzorów Viete'a
12 sie 13:03
anna: | 1 | | ! | | x1 + x2 | | k2+4 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | 4 | |
dalej nie wiem
12 sie 13:15
Jerzy:
To jest żle
12 sie 13:18
Jerzy:
| | 8 | |
f(k) = |
| .... ta funkcja nie osiaga minium ( jej granica przy k → ∞ wynosi 0 ) |
| | k2 + 1 | |
12 sie 13:41
anna: nie wiem skąd taki zapis
12 sie 14:30
Janek191:
| | b | | 8 | |
x1 + x2 = − |
| = |
| = 8 |
| | a | | 1 | |
| | c | | k2 + 4 | |
x1*x2 = |
| = |
| = k2 + 4 |
| | a | | 1 | |
12 sie 14:32
12 sie 14:33
12 sie 14:37
Jerzy:
To jest funkcja parametr k , a nie zmiennej x
12 sie 14:37
Jerzy:
przez pomyłkę wpisałem w mianowniku : k2 + 1 , zamiast: k2 + 4
12 sie 14:40
anna: i
nie wiem jak obliczyć najmniejszą wartość
12 sie 14:40
Jerzy:
Napisałem Ci wyrażnie ... ta funkcja nie osiąga najmniejszej wartości ponieważ mianownik
(k2 + 4) nie osiaga wartości maksymalnej
12 sie 14:43
anna: czyli nie ma najmniejszej wartości
12 sie 15:14
Jerzy:
Nie ma
12 sie 15:18
anna: dziękuję bardzo
12 sie 15:19