12 sie 01:14
maciu: Ja tego nie pojmuje
12 sie 03:26
Mariusz:
Po dwukrotnym skorzystaniu z twierdzenia Pitagorasa mamy
2yh+h2=c2−d2
Z trygonometrii wiemy że
y=1340sin(34.4°)
Pozostaje tylko obliczyć przeciwprostokątne c oraz d
12 sie 05:41
Mariusz:
Po skorzystaniu z twierdzenia cosinusów otrzymujemy
h2=c2+d2−2cd cos(58.8°)
Mamy zatem układ równań
2yh+h2=c2−d2
h2=c2+d2−2cd cos(58.8°)
y=1340sin(34.4°)
i brakuje nam jeszcze jednego równania
15 sie 03:41
Mariusz:

α=34.4°
β=58.8°
15 sie 03:58
Mariusz:
Zastanawiam się czy dane są poprawne
Trójkąty zawierające interesujące nas przeciwprostokątne
mają być rozwartokątne ponieważ współczynniki kierunkowe
prostych zawierających interesujące nas przeciwprostokątne są ujemne
więc tangens kąta nachylenia jest ujemny a co za tym idzie kąt nachylenia
musi być rozwarty
Już suma dwóch kątów przekraczałaby 180
γ>34.4+90+58.8
γ>183.2
Na sferze jest nadwyżka sferyczna ale twierdzenie cosinusów jest trochę inne
Twierdzenie Pitagorasa można traktować jako przypadek szczególny twierdzenia cosinusów
15 sie 09:31