proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz zbiór wartości funkcji
11 sie 23:03
Saizou :

np. tak
| | 3x2 | |
y= |
| →(y−3)x2+2y+4y=0→Δ=−12y(y−4)>0→y € [0,4] |
| | x2+2x+4 | |
11 sie 23:16
jc: Dla jakich y równanie 3x2 / (x2+2x + 4) = y ma rozwiązanie?
3x2 − y(x2+2x+4) = 0
(3−y) x2 −2yx − 4y = 0
y = 3 rozpatrujemy osobno. Mamy rozwiązanie x = −2.
y ≠ 3. Δ = 4y2 + 4*4y(3−y) = 12 y (4−y) ≥ 0 dla y ∊[0,4]
f(R) = [0,4]
11 sie 23:16
Saizou :
oczywiście zakładając że y≠3, ale dla y=3 mamy
| | 3x2 | |
3= |
| →3x2=3x2+6x+12→x=−2 |
| | x2+2x+4 | |
11 sie 23:18
anna: dziękuję bardzo
12 sie 07:00