równanie
Troy: | | 1 | |
Rozwiązać rówanie trygonometryczne cos(x + 15o) = |
| , 0<x<π/2 |
| | 1 + tgx | |
11 sie 21:06
Mila:
Masz odpowiedź?
11 sie 22:02
Troy: Niestety nie ale tez próbuje
11 sie 22:04
Mila:
Z jakiego to zbioru?
11 sie 22:05
Troy: zbiór liczb rzeczywistch
11 sie 22:08
Saizou :
z jakiej ksiazki
11 sie 22:09
Troy: To pierwszy rok studiów repetytorium
11 sie 22:13
Mila:
Podaj linka do tych zadań (jeśli masz).
11 sie 22:20
Troy: Nie mam linka. Mi chodzi o to równanie, nie o wszystkie zadania.
11 sie 22:26
Mila:
Przekształciłam do postaci:
| | π | | cosx | |
cos(x+ |
| )= |
| |
| | 12 | | sinx+cosx | |
ale dalej mam długie rachunki.
11 sie 22:45
Jolanta: Zastosowałam wzór na cos sumy i doszłam do takiej postaci
| | √6+√2 | | √6−√2 | | cosx | |
cosx( |
| )−sinx |
| = |
| i utknęłam |
| | 4 | | 4 | | cosx+sinx | |
11 sie 23:28
11 sie 23:37
Jolanta:
11 sie 23:38
Metis: Siemka
Saizou 
Jak tam Ci leci?
Opanowałeś już sobie to wszystko do egzaminu wrześniowego ?
11 sie 23:40
Mila:
Miło,że dołączyłaś.
180:15=12
Trzeci raz liczę i końcowe równanie mam za każdym razem inne.
Licz
Jolanto , może Ty się nie pomylisz, oglądam telewizję i liczę tak kiepsko.
Nie rozwijaj cos(x+15), pomnóż wszystko przez mianownik i pozamieniaj 2 iloczyny na sumy.
11 sie 23:42
Saizou :
Metis cześc.... yyyy.... yyyyy..... yyyyy...
to dużo mówi
11 sie 23:44
Metis: Dasz radę przecież
11 sie 23:45
Jolanta: A ja niestety mam braki i nie wiem co można robic a co nie
| | π | |
cos(x+ |
| ))(sinx+cosx)=cosx i tu już watpliwości |
| | 12 | |
12 sie 00:32
Mariusz:
| | π | | cos(x) | |
cos(x+ |
| )= |
| |
| | 12 | | cos(x)+sin(x) | |
| | π | | π | |
cos(x+ |
| )(cos(x)+cos( |
| −x))=cos(x) |
| | 12 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
cos(x+ |
| )(2cos( |
| )cos( |
| −x))=cos(x) |
| | 12 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
√2cos(x+ |
| )cos(x− |
| )=cos(x) |
| | 12 | | 4 | |
| √2 | | π | | 4π | |
| (cos(2x− |
| )+cos( |
| ))=cos(x) |
| 2 | | 6 | | 12 | |
| √2 | | π | | π | |
| (cos(2x− |
| )+cos( |
| ))=cos(x) |
| 2 | | 6 | | 3 | |
| √2 | | π | | 1 | |
| (cos(2x− |
| )+ |
| )=cos(x) |
| 2 | | 6 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
cos(2x− |
| )+ |
| =√2cos(x) |
| | 6 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
cos(2x− |
| )=√2cos(x)− |
| |
| | 6 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | | 1 | |
cos(2x) |
| +sin(2x) |
| =√2cos(x)− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
cos(2x) |
| + |
| (1+sin(2x))=√2cos{x} |
| | 2 | | 2 | |
| 1−6t2+t4 | √3 | | 1 | | t4−4t3+2t2+4t+1 | |
|
| + |
| ( |
| )= |
| 1+2t2+t4 | 2 | | 2 | | 1+2t2+t4 | |
| 1−6t2+t4 | √3 | | 1 | | t4−4t3+2t2+4t+1 | |
|
| + |
| ( |
| )= |
| 1+2t2+t4 | 2 | | 2 | | 1+2t2+t4 | |
| √3 | | 1 | |
| (1−6t2+t4)+ |
| (t4−4t3+2t2+4t+1)=√2(1−t4) |
| 2 | | 2 | |
√3(1−6t
2+t
4)+(t
4−4t
3+2t
2+4t+1)=2
√2(1−t
4)
(2
√2+
√3+1)t
4−4t
3+(2−6
√3)t
2+4t+(
√3+1−2
√2)=0
12 sie 03:40
Troy: Kolega mi podał ze jemu wyszło x=−2arctg(1−√2), ale nie wiem czy dobrze
12 sie 08:02
jc:
1/4+1/12 = 1/3
cos(π/3) = 1/2, tg(π/4) = 1
1/2 = 1/(1+1)
czyli x=π/4 jest rozwiązaniem,
ale jest jeszcze jedno rozwiązanie
12 sie 08:44
Troy: A to co napisałem powyzej?
12 sie 08:55
jc: To jest to pierwsze rozwiązanie. A co z drugim rozwiązaniem?
12 sie 08:57
Troy: A jak własnie dojść do tego rozwiazania?
12 sie 09:00
jc:
cos(x+π/12) = 1/(1+tg x)
cos(x+π/12) (1 + tg x) = 1
cos(x+π/12) (cos x + sin x) = cos x
√2 cos(x+π/12) cos (x − π/4) = cos x
x = t + π/4
√2 cos(t + π/3) cos t = cos (t+ π/4)
cos(t+π/3) cos t = cos π/4 cos (t+π/4)
i co dalej ?
12 sie 09:36
Mariusz:
Rozwiązanie równania które zapisałem 12 sierpnia 2016 o 3:40
powinno dać tangens połowy kąta
Przyjmując
a=√3+1
b=2√2
c=2−6√3
otrzymujemy
(a+b)t2−4t3+ct2+4t+(a−b)=0
12 sie 15:41
jc: Mariusz, czy policzysz do końca wiedząc, że jednym z rozwiązań jest kąt = π/4 ?
12 sie 15:46
uuu: Jak wy obliczyliście ze x=π/4?
12 sie 16:20
Mariusz:
at
4−4t
3+bt
2+4t+c=0
a
2t
4−4at
3+abt
2+4at+ac=0
(a
2t
4−4at
3)−(abt
2−4at−ac)=0
(a
2t
4−4at
3+4t
2)−((4+ab)t
2−4at−ac)=0
(at
2−2t)
2−((4+ab)t
2−4at−ac)=0
| | y | | y2 | |
(at2−2t+ |
| )2−((ay+4+ab)t2+(−2y−4a)t+ |
| −ac)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
4( |
| −ac)(ay+4+ab)−(−2y−4a)2=0 |
| | 4 | |
(y
2−4ac)(ay+4+ab)−(4y
2+16ay+16a
2)=0
ay
3+4y
2+aby
2−4a
2cy−16ac−4a
2bc−4y
2−16ay−16a
2=0
ay
3+aby
2−(4a
2c+16a)y−(16ac+4a
2bc+16a
2)=0
a=
√3+1+2
√2
b=2−6
√3
c=
√3+1−2
√2
Można policzyć i bez tego rozwiązania
jednak znając jedno rozwiązanie można sprowadzić
równanie które otrzymałem dzieląc przez dwumian
Rozwiązanie równania które otrzymałem powinno dać tangens połowy kąta
Może później obliczę z wykorzystaniem jakiegoś programu matematycznego
12 sie 16:45
uuu: A skąd wiedzieliscie ze x=π/4
12 sie 16:47
Mariusz:
Kiedyś Vax się takimi równaniami bawił i pewnie on by od razu rozwiązanie
napisał bez potrzeby wykonywania obliczeń w programie matematycznym
12 sie 16:49
Mariusz:
| | π | |
cos(2θ)(1+tan(2θ− |
| )=1 |
| | 12 | |
| | tan(2θ)−(2−√3) | |
(2cos2(θ)−1)(1+ |
| )=1 |
| | 1+(2−√3)tan(2θ) | |
| | | |
(2cos2(θ)−1)(1+ |
| )=1 |
| | | | 2tan(θ) | | 1+(2−√3) |
| | | | 1−tan2(θ) | |
| |
3t
4+(12−10
√3)t
3−(6−2
√3)t
2+2
√3t+3−2
√3=0
Tak więc rozwiązanie tego równania prowadzi przez równanie równania czwartego stopnia
Tutaj jest trochę o tym
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
12 sie 18:31
Mariusz:
Rozwiązania są cztery tylko dwa nie mieszczą się w zadanym przedziale
Drugie rozwiązanie jest blisko zera i moim zdaniem nie obejdzie się
bez rozwiązania równania czwartego stopnia
12 sie 22:01
Troy: Tzn są dwa x=π/4 oraz x =−2arctg(1−√2)?
12 sie 22:05
Mariusz:
Ty napisałeś tylko jedno rozwiązanie
Wydaje się że jc tylko sprawdził rozwiązanie które ty podałeś i nic nowego
nie napisał
12 sie 22:27
Mila:
Z równania 4 stopnia mam:
tgx=1 lub tgx≈0.050976 lub
tgx≈−2.7418 lub
tgx≈7.1549 te dwa ostatnie nie spełniają warunków zadania,
ale to nie jest dobra metoda, za dużo liczenia.
Jednak w tej chwili nie mam lepszej.
12 sie 23:40
Mariusz:
Mnie dwa razy wyszło równanie czwartego stopnia
i skoro pomijając zadany przedział są cztery serie rozwiązań
(ze względu na okresowość funkcji trygonometrycznych)
to jak chcesz uniknąć równania czwartego stopnia
13 sie 03:56
Mila:
Właśnie nie wiem.
13 sie 17:55