ekstrema lokalne
sluz: | | 2 | | 1 | | ln 3−ln 2 | |
Oblicz ekstremum funkcji f(x)= |
| +xk,0 ≤x ≤ |
| , gdy k= |
| |
| | (1+2x)k | | 2 | | ln2 | |
11 sie 20:54
Adam: (x+2x
2)
k−1=4
x+2x
2=4
log2(3)−2
i delta
11 sie 21:04
Adam: | | 1 | |
zamiast 4log2(3)−2 tam powinno być |
| |
| | k−1 | |
11 sie 21:06
sluz: Na pewno dobrze policzyłes pochodną?
11 sie 21:11
Adam: | | −1−√1+4*2*41/(k−1) | |
x2= |
| <0 |
| | 4 | |
sprawdź czy x
1∊D
f
11 sie 21:14
sluz: Jeszcze raz ponawiam pytanie czy na pewno dobrze policzyłeś pochodna

? Bo wg mnie wynosi tyle
| k | |
| (xk−1(1+2x)k+1−4) |
| (1+2x)k+1 | |
11 sie 21:16
Adam: teraz jak mówisz to powinno być k+1 w pierwszym zamiast k−1
11 sie 21:16
sluz: No i właśnie o to chodzi jak policzyć teraz te exstrema?
11 sie 21:17
sluz: Bo ty sobie ułatwiłes zadanie
11 sie 21:18
Adam: może spróbuj policzyć drugą pochodną
11 sie 21:24
sluz: Drugą na pewno bo wyjdzie gigantyczna?
11 sie 21:25
Adam: jak policzysz drugą czy nawet trzecią to ci znikną x−y o potęgach, zawsze można spróbować
11 sie 21:26
sluz: No to druga xk−1+k xk−1 ln(x)−4 (2 x+1)−k−1+4 k (2 x+1)−k−1 ln(2 x+1) jak bez
pomyłki ale niewiele mi ona pomogła
11 sie 21:29
jc: Minimum lokalne jest proste do określenia: f(1/2) = 2.
Jest jeszcze maksimum lokalne.
Równanie dla x: 4 = (2x+1)k+1 xk−1.
11 sie 22:02
sluz: A jak rozwiązać to równie?
11 sie 22:05
jc: Jedno rozwiązanie jest łatwe do sprawdzenia: x = 1/2.
11 sie 22:14
sluz: Chodzi mi o to xk−1(1+2x)k+1=4
11 sie 22:15
jc: 1/2 spełnia to równanie. Nie wiem, jak znaleźć drugi pierwiastek
11 sie 22:30
sluz: no to klops bo własnie tez tu utknąłem już zanim tu wrzuciłem to zadanie
11 sie 22:32
jc:
g(x) = (1/2) [x(1+2x)](k+1)/2
szukamy x takiego, że g(x)=x
jedno x = 1/2
drugie znajdujemy iteracyjnie
x0 = 1/10, xn+1 = g(xn), xn →x = 0.0515306...
11 sie 22:52