granice funkcji
Dominika: Obliczyć granicę:
a) lim xctg3x x→0 wiem, że nie istnieje ctg0 więc jak to zrobić?
| | 2x2 + x4 | |
b) lim |
| x→0 |
| | 1−cos2x | |
11 sie 19:11
Benny: | | x | |
a) |
| i de l'Hospital |
| | tg3x | |
11 sie 19:16
Adam: | | sin(x) | |
tak samo jak |
| →1 gdy x→0 |
| | x | |
11 sie 19:24
Dominika: wyszło cos2 3x
11 sie 19:25
Dominika: czyli w przykładzie a wyjdzie 1/3?
11 sie 19:27
Adam: latwiej będzie ci z tego, to wychodzi z nierówności 0<x<sinx<tgx
dla x∊(0;π/2)
11 sie 19:27
Adam: tak
11 sie 19:29
Adam: w drugim mamy
| | x | | x | |
lim 2*( |
| )2+x2*( |
| )2= lim 2+x2=∞ |
| | sinx | | sinx | |
11 sie 19:45
Adam: | | e4x−1 | | 4e4x | |
w 3 mamy lim |
| = (z reguły l'hospitala) lim |
| = 2 |
| | sin(2x) | | 2cos(2x) | |
11 sie 19:51
Adam: 2 drugim napisałem lim 2+x2 = ∞, powinno być lim 2+x2 = 2
11 sie 19:53
Mariusz:
Benny tego się nie liczy de i'Hospitalem bo się zapętlisz
Jeśli nie chcesz korzystać z tzw gotowca to trzeba ją policzyć z trzech ciągów
Dlaczego nie z de l'Hospitala ?
| | tan(x+Δx)−tan(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | tan(x)+tan(Δx) | |
| −tan(x) | | 1−tan(x)tan(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | tan(x)+tan(Δx)−tan(x)+tan2(x)tan(Δx) | |
| | | 1−tan(x)tan(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | tan(Δx)+tan2(x)tan(Δx) | |
| | | 1−tan(x)tan(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | tan(Δx)+tan2(x)tan(Δx) | 1 | |
limΔx→0 |
|
| = |
| | 1−tan(x)tan(Δx) | Δx | |
| | tan(Δx) | 1+tan2(x) | |
limΔx→0 |
|
| = |
| | Δx | 1−tan(x)tan(Δx) | |
| | tan(Δx) | | 1+tan2(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | 1−tan(x)tan(Δx) | |
=1*(1+tan
2(x))
=1+tan
2(x)
| | 1 | sin(Δx) | |
limΔx→0 |
|
| = |
| | Δx | cos(Δx) | |
| | sin(Δx) | 1 | |
limΔx→0 |
|
| = |
| | Δx | cos(Δx) | |
| | sin(Δx) | | 1 | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | cos(Δx) | |
=1*1
Granicę
liczymy z trzech ciągów
11 sie 20:11
Benny: Czemu niby miałbym się zapętlić? Po pierwszej pochodnej wychodzi.
11 sie 20:18
Mariusz:
Nie widzisz że do policzenia pierwszej pochodnej potrzebna jest granica
którą usiłujesz tym de l'Hospitalem policzyć
11 sie 20:21
Benny: Nie rozumiem
11 sie 20:22
Mariusz:
Do policzenia pochodnej tangensa potrzebujesz granicy
| | tan(Δx) | |
limΔx→0 |
| a tę granicę właśnie liczysz |
| | Δx | |
Nie zwracali wam na to uwagi na studiach ?
Na UMK zwracają na to uwagę
Dlatego uważam że podczas korzystania z reguły de l'Hospitala
pochodne powinno się liczyć na granicach
Z de I'Hospitalem jest też taki problem że granica ilorazu pochodnych musi istnieć
a to że ta granica nie istnieje nie implikuje tego że granica ilorazu funkcji nie istnieje
11 sie 20:31
Mariusz:
b)
| 2x2+x4 | | x2 | |
| =(2+x2) |
| |
| 1−cos2(x) | | sin2(x) | |
=(2+0)*1
2=2
c)
| e4x−1 | | e4x−1 | 2x | |
| =2 |
|
| |
| sin(2x) | | 4x | sin(2x) | |
| | e4x−1 | 2x | |
limx→02 |
|
| |
| | 4x | sin(2x) | |
=2*1*1=2
11 sie 20:37