Całeczka
kbk: Siemanko, Otóż mam problem z jakby się wydawało łatwą całką jednak nie mogę wpaść jak się za
nią zabrać, ktoś pomoże? ∫2xsinxdx
11 sie 18:36
Benny: Przez części
11 sie 18:38
kbk: sin(x) x 2
x/ln2 − ∫cos(x) x 2
x/ln2 dx cos takiego mam ale srednio mi to wygląda
11 sie 18:43
jc:
| | e(a+bi)x | |
∫(cos bx)eax dx + i ∫(sin bx)eax dx = ∫ e(a+bi)x dx = |
| |
| | (a+bi)x | |
| | a−bi | |
= |
| (cos bx + i sin bx) eax |
| | a2+b2 | |
| | a cos bx + b sin bx | | a sin bx − b cos bx | |
= |
| + i |
| |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
| | ln 2 sin x − cos x | |
W naszym zadaniu b = 1, a = ln 2, a więc ∫ = |
| |
| | 1 + (ln 2)2 | |
11 sie 18:51
kbk: nie kminie co tu jest napisane wgl xD
11 sie 18:55
maciu: nie wiem czy cie to pocieczy,ale ja tez tego nie pojmuje
11 sie 18:55
kbk: Ktoś jakoś łatwiej jest w stanie mi to pomóc?
11 sie 18:59
jc: Czego nie rozumiesz? Jak lubisz liczyć, możesz 2 razy całkować przez części.
Ja wykorzystałem liczby zespolone. Napisałem ogólny wzór, a potem podstawiłem.
Wydaje mi się, że tak jest łatwiej (pominąłem oczywiste założenie, że a2+b2 <0).
2x = ex ln2
Je nie lubisz liczyć, poproś komputer o policzenie.
11 sie 19:00
jc: :( zapomniałem dopisać 2
x oraz e
ax
| | ln 2 sin x − cos x | |
∫ = |
| 2x |
| | 1 + (ln 2)2 | |
| | a sin bx − b cos ba | |
Wzór ogólny: ∫ eax sin bx dx = |
| eax |
| | a2+b2 | |
Spróbuj 2 razy przez części.
11 sie 19:06
jc: A oto rachunek przez części:
| | 1 | |
∫eax sin bx dx = |
| ∫ (eax)' sin bx dx = |
| | a | |
| 1 | | b | |
| eax sin bx − |
| ∫ eax cos bx dx = |
| a | | a | |
| 1 | | b | |
| eax sin bx − |
| ∫ (eax)' cos bx dx = |
| a | | a2 | |
| 1 | | b | | b2 | |
| eax sin bx − |
| eax cos bx − |
| ∫ eax sin bx dx |
| a | | a2 | | a2 | |
| | b2 | | 1 | | b | |
(1+ |
| ) ∫eax sin bx dx = |
| eax sin bx − |
| eax cos bx |
| | a2 | | a | | a2 | |
| | a sin bx − b cos bx | |
∫eax sin bx dx = |
| eax |
| | a2+b2 | |
(mała pomyłka w poprzednim wpisie − zamiast x jest a)
11 sie 19:12