szereg
Milena: | | (−1)2n | |
mam szereg ∑ |
| . Potem mam przejście, że to jest to samo co |
| | lnn | |
| | (−1)n*(−1)2n | | (−1)n | |
∑ |
| co równa się ∑ |
| . To będzie zrozumiałe, bo |
| | lnn | | lnn | |
(−1)
2n=1.
| | (−1)2n | | (−1)n*(−1)2n | |
ale czemu ∑ |
| =∑ |
| . Chyba, że coś mam źle zapisane, albo |
| | lnn | | lnn | |
zapomniałam czegoś, albo czegoś nie widzę przez jakieś zaćmienie
11 sie 17:25
Milena: mógłby mi ktoś wytłumaczyć te przejścia? Bo albo coś mam źle w notatkach, albo czegoś nie
zauważam
11 sie 17:38
Benny: Coś masz na pewno źle, ponieważ (−1)2n=1
11 sie 17:39
Milena: teraz widzę, tam bez tego n (−1)2n to (−1)n*(−1)2. A (−1)2=1
11 sie 17:40
Milena: tak?
11 sie 17:41
Benny: (−1)n*(−1)2=(−1)n+2
11 sie 17:44
Milena: rzeczywiście. To się pogubiłam co z czego i czemu to przejście
11 sie 17:49
Benny: To przejście jest bez sensu.
11 sie 17:52
Milena: wiem, że dążymy do kryterium Leibnitza. Więc z potrzebne jest (−1)n. Tylko tutaj mamy
(−1)2n. I nie wiem jak to przekształcić.
11 sie 17:53
Benny: Na pewno dobry przykład masz?
11 sie 17:54
Milena: | | (−1)2n | |
zbieżność szergu |
| . I tylko te przekształcenia co wyżej w pierwszym poście, |
| | lnn | |
| | 1 | | 1 | |
potem, że lim |
| =0 i |
| jest malejący. Więc nie wiem gdzie jest błąd, czy od razu |
| | lnn | | lnn | |
treść, czy jakieś przekształcenie i stąd głupoty
11 sie 17:59
maciu: nie wiem,czy wiecie ale ja tego nie pojmuje

,ale akurat tego nie musze pojmować
11 sie 18:00
Benny: Ja bym to zrobił z kryterium Cauchy'ego o zagęszczaniu i później z d'Alamberta.
11 sie 18:28
Milena: | | (−1)xx | |
a jaki by miał być przykład by po przekształceniach z jakieś postaci |
| i coś z |
| | lnn | |
| | (−1)n | |
tą 2 uzyskać |
| i miało to sens? |
| | lnn | |
11 sie 18:31
jc: szereg ∑{n=2}∞ 1/(ln n) jest rozbieżny, bo ln x ≤ x−1, a więc 1/(ln n) ≥ 1/(n−1),
a szereg ∑1/n jest rozbieżny
11 sie 18:34
Benny: Nie zrozumiałem Cię.
11 sie 18:35
Milena: nie mam pojęcia co miał być za chwyt w zadaniu, bo coś mam źle przepisane i nie da się chyba
tego odtworzyć. Dzięki za pomoc
11 sie 18:41
jc: Benny, szereg ∑ 1/(ln n) jest rozbieżny, bo 1/(ln n) ≥ 1/n, a szereg ∑1/n jest rozbieżny.
Być może w zadaniu miało być ∑(−1)n /(ln n). Ten szereg jest zbieżny.
(brzydko poprzednio napisałem)
11 sie 18:56
Benny: @
jc Ciebie zrozumiałem
11 sie 19:22