Kombinatoryka
Mitse: Witam! Mam problem z podanym zadaniem:
Na ile sposobów można rozdać 8 (różnych) prezentów 4 dziedziom?
Wynik to: 48, lecz nie rozumiem dlaczego tak jest. Czyżby w tym zadaniu była zastosowana
wariacja z powtórzeniami?
11 sie 15:19
maciu: 8*7*6*5
11 sie 15:19
Jerzy:
Tak.
11 sie 15:20
maciu: zatkało ?
11 sie 15:20
Jerzy:
maciu ... nie wcinaj sie, bo nie masz o tym zielonego pojęcia
11 sie 15:21
Omikron: Pierwszy prezent można dać na 4 sposoby (4 dzieci do wyboru), każdy kolejny tak samo.
Mamy więc 4*4*4*4*4*4*4*4=48
11 sie 15:21
maciu: jak to przeciez napisałes tak,(ze dobrze)
11 sie 15:22
Mitse: Aha, już teraz rozumiem. Dziękuję
11 sie 15:30
Jerzy:
Odpowiedź w książce jest nieprawidłowa.
11 sie 15:35
Mitse: Ma Pan na myśli 48? Więc jaka powinna być poprawna?
11 sie 15:41
Jerzy:
Tworzymy czteroelementowe wariacje bez powtórzeń zbioru ośmioelementowego,
przykłaodowo..dzieci oznaczymy A,B,C,D prezenty 1,2,3....8
A B C D
1 3 4 8
2 5 6 1
1 7 6 2
czteroelementowe wariacje bez powtórzeń
11 sie 15:44
Jerzy:
Przetestuj na przykładzie : dwoje dzieci i trzy prezenty ( łatwo wypisać wszystkie mozliwości)
(1,2) (2,1) (1,3) (3,1) (2,3) (3,2)
11 sie 15:48
Jerzy:
| | 3! | |
sorry ... V = |
| = 6 |
| | (3−2)! | |
11 sie 15:49
jc: Dzieci są rozróżnialne, prezenty są rozróżnialne. Jeśli dopuścimy sytuacje, kiedy jakieś
dziecko nie dostanie nic, to mamy 48 możliwości (Omikron 15:21).
11 sie 15:56
Jerzy:
Tak ... założyłem,że każde dziecko otrzyma jeden prezent , a tak być nie musi
11 sie 15:58
Mitse: To znaczy że odpowiedz 48 jest poprawna?
11 sie 16:19
Jerzy:
Tak
11 sie 17:23