Znajdź te wartości parametru a.
Igor: Dany jest wielomian: W(x)=ax5+7x4−6x3+(a2+2a)x2−4x+2
Znajdź te wartości parametru a,dla których suma współczynników tego wielomianu wynosi 3.
11 sie 14:43
Jerzy:
Policz W(1) i przyrównaj do 3
11 sie 14:45
Igor: A to jak?
Wyznacz te wartości parametru a,
dla których suma współczynników wielomianu jest równa 0,
jeżeli W(x)=x4+2ax3+3x2=a2x−4.
11 sie 15:12
Igor: Aj nie to zadanie.
11 sie 15:12
Igor: Wyznacz te wartości parametru a, dla których suma współczynników wielomianu jest równa 0,
jeżeli W(x)=x4+2ax3+3x2−a2x−4.
11 sie 15:13
Jerzy:
przecież to jest to samo
11 sie 15:13
Igor: Tak jednak te zadanie.
Czyli tak samo?
W(1)
Porównać do 0.
11 sie 15:16
Jerzy:
Dokładnie.
11 sie 15:18