dziedzina funkcji
Damianek: Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem oraz pomóc z jednym przykładem?
D: x∊ R \ {−1,1}
b) y=
√2+x−x2
x∊ (−1,2)
| | 1 | |
c) y= √1 − |
| (1/x jest pod pierwiastkiem, nie wiem czy dobrze to widać) |
| | x | |
x∊ R \ {0,1}
x∊(−2,0)∪(0,2)
e) y= e
√x−x2
x∊ R\ {0,1}
a problem mam z tym:
11 sie 12:26
Jerzy:
| | 1 | | x2 + 1 | |
f) x ≠ 0 i [ x + |
| > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ (x2 +1)*x> 0 ⇔ x > 0 ] |
| | x | | x | |
D: R
+
11 sie 12:30
Jerzy:
e) źle
11 sie 12:31
Jerzy:
a) źle
11 sie 12:36
Damianek: a) x∊R \{−1,0,1}
11 sie 12:38
Jerzy:
c) źle
11 sie 12:40
Damianek: a jak powinno być w e?
11 sie 12:40
Damianek: dlaczego c jest źle?
11 sie 12:40
Jerzy:
a) Masz dwa warunki: x ≥ 0 i x2 − 1 ≠ 0 ... i licz
11 sie 12:41
Jerzy:
c) dlaczego x = 1 nie należy do dziedziny ?
11 sie 12:42
Jerzy:
e) dlaczego x = 1 nie należy do dziedziny ?
11 sie 12:43
Damianek: bo √1 −1/1 = √0
11 sie 12:43
Jerzy:
e) jedyny warunek: x− x2 ≥ 0 .... i licz
11 sie 12:43
Damianek: aaa dobra

może być
√0
11 sie 12:44
Jerzy:
a ile wynosi √0 = ?
11 sie 12:44
Damianek: e) x∊ <0,1>
11 sie 12:46
Damianek: 0
11 sie 12:46