Znajdź sumę współczynników wielomianu.
Igor: Znajdź sumę współczynników wielomianu.
c) −4*(5x2−3x−1)20(3x2−4)15
W(1)= −4*(21)20(9−4)15
W(1)= −4*(21)20(5)15
Jak dalej?
11 sie 12:10
Jerzy:
... poprawić obliczenia
11 sie 12:15
Igor: To przed nawiasem najpierw?
11 sie 12:20
Omikron: 5−3−1=1
3−4=−1
11 sie 12:23
Jerzy:
W(1) = −4*(5*1 − 3*1 − 1)20*(3*1 − 4)15 = −4*120*(−1)15
11 sie 12:24
Igor: A no tak to x byłdo kwadratu xd.
11 sie 12:25
Igor: No to mam ten zapis
−420*(−1)15
I co dalej z nim zrobić?
11 sie 13:05
Omikron: −4*120*(−1)15=−4*1*(−1)=4
11 sie 13:15
Janek191:
− 420*(−1)15 = 420
11 sie 14:09