log
historyk : Log w podstawie pierwiastek z 2 obok 8
11 sie 10:10
Jerzy:
log√28 = 2*log28 = 2*log23 = 2*3log22 = 6*1 = 6
11 sie 10:12
historyk : A dlaczego jest tam 2 ×
11 sie 10:13
historyk : A da się to łatwiej wyliczyć
11 sie 10:14
Jerzy:
Łatwiej ...raczej nie.
| | 1 | |
Dlaczego 2 .... loganb = |
| *logab |
| | n | |
| | 1 | |
√2 = 21/2 , a |
| = 2 ... stąd 2 |
| | | |
11 sie 10:16
Jerzy:
mała korekta zapisu .... 2*log223 = 2*3log22 = 6*1 = 6
11 sie 10:18
historyk : Ok rozumiem dziękuję za pomoc bo to jest kawałek zad całość jest taka log u podstawie
pierwiastek z 2 obok 8 +3×log u podstawie pierwiastek z 5 obok pierwiastek z 125
11 sie 10:20
Janek191:
log√2 8 = x ⇔ (√2)x = 8 ⇔ (20,5)x = 23 ⇔ 0,5 x = 3 ⇔ x = 6
11 sie 10:21
Jerzy:
| | 3 | | 3 | |
log5(√125) = log5[(125)1/2] = log553/2 = |
| log55 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 sie 10:23
historyk : Końcówki nie rozumiem od tego 0,5x
11 sie 10:24
Jerzy:
(2n)m = 2m*n
11 sie 10:26
historyk : Ok a skąd z 0,5x =3 wyszło 6
11 sie 10:28
Janek191:
log√5 √125 = x ⇔ (√5)x = √125 ⇔ (√5)x = (√5)3 ⇔ x = 3
11 sie 10:29
Janek191:
0,5 x = 3 / *2
x = 6
====
11 sie 10:29
historyk : Ok
11 sie 10:30
historyk : Rozumiem juz wszystko
11 sie 10:30
historyk : Dziekuje
11 sie 10:31
Janek191:
√125 = √5*5*5 = √5*√5*√5 = (√5)3
11 sie 10:33
Jerzy:
No racja ... w podstawie jest
√5
11 sie 10:33